Profesii

Răsturnare de situaţie pe piaţa muncii: salariile de start în supermarketuri, la bătaie cu cele din bănci. „Salariile pentru tinerii care se angajează în bănci sunt foarte mici, apropiate de nivelul minim"

Răsturnare de situaţie pe piaţa muncii: salariile de...

Autor: Adelina Mihai

13.09.2016, 14:30 9561

Un tânăr licenţiat aflat la primul job primeşte 1.300 de lei net pe lună ca să lucreze într-o bancă şi 1.500 de lei net ca să se angajeze într-un supermarket.

Ofertele salariale pen­tru tinerii absol­venţi de facultate care se an­­­gajează pe o po­ziţie de entry-level variază între 1.300 şi 2.500 de lei net pe lună, în funcţie de sectorul de acti­vitate în ca­re activează angaja­to­rul, arată re­zul­tatele studiului salarial şi de be­neficii PayWell realizat de fir­ma de au­dit şi consultanţă fiscală PwC România.

Astfel, un proaspăt licenţiat obţine la pri­mul loc de muncă un pachet salarial de 1.300 de lei net pe lună dacă se angajează într-o bancă, 1.500 de lei net pe lună dacă lucrează în retail, 1.700 de lei net dacă optează pentru sectorul producţiei industria­le sau al bunurilor de larg consum şi 2.500 de lei net pe lună dacă se anga­jează la o companie farmaceutică.

Angajaţii aflaţi la prima experienţă profesională care lucrează în bănci au ajuns astfel să fie mai prost remuneraţi decât cei din supermarketuri, având în vedere că  băncile recrutează în general tineri care să lucreze în sucursale (unde se ocupă de operaţiuni clientelă), call center sau activităţi de back office. Fiind foarte standardizate, aceste joburi nu au o greutate foarte mare pentru cei care fac politicile salariale din bănci, spun specialiştii. La rândul lor, tinerii absolvenţi de facultate nu sunt dispuşi să-şi petreacă prea mulţi ani din carieră pe salarii atât de mici.

„Salariile pentru tinerii care se angajează în bănci sunt foarte mici, apropiate de nivelul minim. Când m-am angajat în bancă, în 2011, am primit un salariu net de 800 de lei, după 6 luni a crescut la 1.000 de lei net şi după un an şi jumătate la 1.200 de lei net. Mulţi colegi de-ai mei au plecat din bancă şi s-au angajat la companii din alte domenii de activitate din cauza salariilor mici. Eu am rămas în sectorul serviciilor financiare, la o instituţie financiară nebancară“, a spus Lucian B., 27 de ani, absolvent al Facultăţii de comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

În schimb, cei care se angajează într-un supermarket pot primi salarii mai mari pentru că iau de regulă funcţii de manager de maga­zi­ne, responsabilitatea este mai mare şi salariile pe măsură.

Nici perspectivele de creşteri salariale pentru tineri, dar nici pentru angajaţii din bănci nu sunt atât de bune.

Potrivit studiului PayWell, salariile angajaţilor din mediul privat au crescut în medie cu 3,7% în 2016, sub nivelul de 4,1% înregistrat în 2015 şi de aproape patru ori mai puţin faţă de creşterea de 13,5% înregistrată în urmă cu opt ani.

Pe sectoare, cele mai mici creşteri salariale s-au făcut în bănci, unde angajaţii au primit o creştere salarială de doar 2,6% anul acesta. Spre comparaţie, în 2008, bancherii au primit, în medie, câte 13% în plus la salarii.

Studiul PayWell a analizat nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 133 de companii din cinci sectoare economice diferite (sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, sectorul farmaceutic şi cel al producţiei industriale).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO