Profesii

Recalcularea primelor 25.000 de pensii speciale ale militarilor a mărit cheltuielile statului, nu le-a micşorat

Recalcularea primelor 25.000 de pensii speciale ale militarilor a mărit cheltuielile statului, nu le-a micşorat

O mare parte din pensionarii aflaţi în plată s-au pensionat înainte de vreme, au primit plăţi compensatorii şi au avut posibilitatea de a se angaja pentru a-şi suplimenta veniturile

Autor: Adelina Mihai

20.01.2011, 23:58 288

Astfel, dacă înainte de recalcularea celor 25.000 de pensiimilitare Guvernul cheltuia lunar 49,08 mil. lei (11,7 mil.euro/lună), după recalculare s-a ajuns la cheltuieli de 52,83 mil.lei (12,6 mil. euro) pe lună pentru plata aceloraşi pensii, ceea ceînseamnă o creştere de 8%.

În total, dacă se ia în considerare că cei 25.000 de pensionarimilitari reprezintă o treime din cei 76.000 de pensionari căroratrebuie să li se recalculeze pensiile militare - la valoareaaceleiaşi pensii medii - cheltuielile totale anuale ale Guvernuluiar ajunge la 1,94 miliarde de lei (461 mil. euro), în creştere cuaproape 150 mil. lei (35,7 mil. euro) faţă de cheltuielileanterioare recalculării (de 1,8 mld. lei, respectiv 428 mil.euro).

Astfel, în total, Guvernul va plăti cu aproape 150 de milioanede lei în plus la recalcularea pensiilor speciale, în afara celor76.000 de pensionari ai Ministerului de Interne, unde sunt incluşipensionarii proveniţi din structurile secrete. "Atunci când s-adiscutat pentru prima dată la Guvern despre recalcularea pensiilormilitare, cel mai important aspect era respectarea principiuluicontributivităţii. Nu ştiu dacă era vizată neapărat o economie labugetul de stat, nu-mi amintesc cifre legate de impactul bugetar pecare ar fi trebuit să-l aibă această măsură", a spus deputatulMarian Sârbu, care a fost ministru al muncii din partea PSD în2009.

Până în acest an, salariaţii din aceste structuri nu au cotizatîn timpul vieţii active pentru pensia de stat şi nu îşi primeaupensia din bugetul public de pensii, ci prin alocări de la bugetulde stat către ministerele respective.

Statul a cheltuit anul trecut 1,8 mld. lei pentru cei 76.000 depensionari ai Ministerului Apărării şi 1,3 mld. lei pentrui cei62.000 de pensionari ai MAI, ajungând în total la cheltuieli de 3,1mld. lei, adică 700 de milioane de euro.

Internele şi Apărarea reprezintă 94% din totalul pensiilorspeciale, adică 138.000. Restul pensiilor speciale se alocă pentruun număr de peste 8.000 de foşti angajaţi ai CurţiiConstituţionale, parlamentari sau aviatori, a căror recalculareaduce economii de 40 de milioane de lei pe lună.

Din cele aproape 25.800 de dosare procesate, numai 12% (adică3.200 de pensionari militari) aveau cariera completă, în timp cemajoritatea (peste 22.500) pensionarilor militari aveau carierămilitară incompletă. O mare parte din pensionarii aflaţi în prezentîn plată s-au pensionat înainte de vreme, au primit plăţicompensatorii şi au avut posibilitatea de a se angaja pentru a-şisuplimenta veniturile.

Până la închiderea ediţiei, Mihai Şeitan, fostul minsitru almuncii, Gabriel Oprea, actualul ministru al apărării şi GheorgheGherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, nu au pututfi contactaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO