Profesii

Nou record pe piaţa muncii: Numărul de joburi disponibile în primele 10 luni ale acestui an a depăşit totalul locurilor de muncă scoase la bătaie în 2020. În premieră, Cluj, Timişoara şi Braşov au depăşit oferta din Bucureşti

Nou record pe piaţa muncii: Numărul de joburi...

Autor: Roxana Rosu

02.11.2021, 11:32 1302

Companiile au listat în primele 10 luni din 2021 un număr de peste 309.000 joburi noi, cu aproximativ 10.000 mai multe decât cele disponibile pe întreg parcursul lui 2020 şi cu 16% peste nivelul din ianuarie-octombrie 2002, arată datele eJobs.

Doar în luna octombrie 2021 au fost scoase la bătaie peste 37.000 de joburi noi.

Domeniile care au avut nevoie de cei mai mulţi angajaţi luna trecută au fost Retail, Transport/Logistică, Prestări Servicii, IT/Telecom şi Industria alimentară, fiecare dintre acestea deschizând peste 3.800 de poziţii noi.

O altă premieră a lunii octombrie o constituie faptul că primele trei oraşe de provincie care au avut cele mai multe locuri de muncă disponibile, Cluj, Timişoara şi Braşov, nu doar că au egalat şi chiar depăşit Bucureştiul, dar au avut împreună cu aproape 5.000 de joburi mai mult decât Capitala.

Astfel, doar primele două, Cluj şi Timişoara, au fost foarte aproape de a egala oferta de locuri de muncă din Bucureşti.

O altă creştere semnificativă, datorată şi condiţiilor impuse de criza sanitară, se constată în luna octombrie pe joburile remote. Astfel, din totalul de locuri de muncă noi disponibile în octombrie pe eJobs.ro, 8,2% au fost remote, în creştere faţă de luna precedentă, când reprezentau 6,6%.

„Ne bucurăm să vedem că nu doar angajaţii îşi doresc să lucreze remote, dar şi angajatorii au înţeles nevoia acestora de flexibilitate, dovadă fiind creşterea numărului de joburi remote din ultima perioadă. Asta arată şi că nivelul de încredere în echipe a crescut în multe companii şi, de asemenea, că programele de evaluare a angajaţilor au fost regândite. Totodată, peste 95% dintre joburile noi din octombrie sunt full time, ceea ce demontează încă o dată alte credinţe vechi apropo de flexibilitate, aşa cum am văzut pe tot parcursul pandemiei: munca remote şi joburile full time nu se exclud, ba din contră, se completează foarte frumos”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ceea ce priveşte cererea de forţă de muncă pentru joburile din afară, 15,5% din oferta lunii octombrie a acestui an a fost pentru străinătate, în creştere cu aproape 5 procente faţă de luna anterioară.

Cele mai multe joburi au fost scoase la bătaie de ţări precum Germania, Anglia, Olanda, Irlanda şi Franţa, iar domeniile cu cea mai mare ofertă de joburi au fost Transport/Logistică, Construcţii, Producţie, Medicină şi Prestări servicii.

În schimb, interesul candidaţilor pentru joburile în afară rămâne la un minim istoric, doar 1,5% dintre aplicările aferente lunii octombrie fiind pentru poziţii în străinătate.

„Ne aşteptăm ca la final de an să se resimtă o uşoară încetinire a angajărilor, ca urmare a noilor restricţii impuse, dar şi din cauza Sărbătorilor, când o mare parte dintre angajaţi intră în concedii. Cu toate acestea, credem că vom încheia anul într-o notă pozitivă, având în vedere că deja am depăşit numărul de joburi înregistrat pe întreg parcursul lui 2020”, explică Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte numărul de aplicări, luna octombrie s-a încheiat cu peste 994.000 de aplicări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO