Profesii

Reîncep angajările, dar recrutorii caută candidaţi doar pentru anumite domenii. Care sunt acestea?

Reîncep angajările, dar recrutorii caută candidaţi...

Autor: Cristina Bellu

11.06.2020, 15:28 2854

Specialiştii în IT, e-commerce şi digital, retail, automatizări şi medicină, au cele mai mari şanse să-şi găsească repede un loc de muncă în următorul an, la polul opus aflându-se candidaţii cu experienţă în jurnalism, în domeniul juridic, în industria de confecţii şi textile sau în imobiliare, care fie vor trebui să aştepte mai mult decât de obicei până când îşi vor găsi un nou job, fie vor trebui să facă reconversie profesională, potrivit datelor platformei de recrutare eJobs, pe baza unui studiu realizat în perioada martie – mai 2020, pe un eşantion de 330 de specialişti de HR din România.

”Reîncep angajările, numai că, spre deosebire de anul trecut, nu mai sunt căutate absolut toate categoriile de candidaţi, ci doar anumite profile. Cel puţin pentru o perioadă”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

El precizează că, deşi ne aflăm într-un context plin de incertitudine, oamenii de HR ştiu foarte bine ce vor de la candidaţi în perioada următoare, iar dincolo de specializările de care va fi cea mai mare nevoie în piaţă, în decizia de angajare vor conta abilităţi precum rezolvarea situaţiilor complexe, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale.

Totodată, recrutorii sunt acum mai exigenţi şi pentru că au la dispoziţie un număr considerabil mai mare de candidaţi din care pot alege.

”Ne aflăm în faţa unei săbii cu două tăişuri – partea mai puţin bună este că, din păcate, sunt din ce în ce mai mulţi candidaţi nevoiţi să aplice la joburi sub nivelul lor de experienţă. Partea bună este că vedem o responsabilizare a celor care vor să-şi găsească un loc de muncă – candidaţii vin mai informaţi la interviuri, rata de neprezentare la o întâlnire de angajare a scăzut, iar tinerii nu mai amână primul job şi caută să se angajeze cât mai repede. Peste 200.000 de aplicări ale tinerilor cu vârsta de până în 24 de ani au fost înregistrate numai în luna mai”, adaugă Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte modul în care se lucrează, ”vedeta” pandemiei a fost munca de acasă, pe care mulţi dintre angajaţi au experimentat-o pentru prima oară. Recrutorii spun însă că ar trebui să ne familiarizăm cu acest concept, care va continua să fie implementat pe termen lung şi, în unele cazuri, să înlocuiască chiar mersul la birou. Astfel, majoritatea specialiştilor de HR consideră că va creşte numărul companiilor care vor oferi angajaţilor posibilitatea de a lucra şi de acasă, în timp ce o altă schimbare importantă care va apărea pe piaţa muncii va fi legată de o creştere a interesului companiilor pentru a apela la freelanceri sau la specialişti cu care să lucreze project based.

Alte veşti bune pentru angajatori sunt că va scădea timpul de recrutare, iar poziţiile deschise se vor ocupa mai repede sau că va creşte gradul de retenţie în companii.

”Sunt însă şi angajatori conştienţi de faptul că, în ciuda acestor schimbări, vor trebui să fie mai atenţi decât până acum la sănătatea emoţională a angajaţilor lor, care au trecut printr-o perioadă extrem de stresantă şi debusolantă. În plus, din păcate, au existat şi abuzuri, iar asta cântăreşte greu în ochii angajaţilor”, cocluzionează Bogdan Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO