Profesii

Restructurarea loveste marile companii

21.12.2008, 16:42 121

Una dintre cele mai dure si mai mari restructurari de anul acesta a fost cea de la Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala si unul dintre cei mai mari angajatori din economie, care si-a propus sa concedieze in acest an pana la 2.500 de oameni, adica 20% din personal.

Ultima reducere drastica de personal a companiei a avut loc in primul trimestru din 2005, cand operatorul a concediat 2.652 de oameni. In urma procesului de restructurare derulat anul acesta, compania va ajunge la 10.000 de angajati.
In urma procesului de restructurare survenit dupa preluarea de catre Erste Bank, BCR, cea mai mare banca din sistem, incheie anul cu o structura functionala de 9.195 de posturi, fata de 9.697 cate avea la finele lui 2007. Astfel, BCR a renuntat anul acesta la aproximativ 500 de angajati, pentru cresterea eficientei operatiunilor.
O alta companie care traverseaza de cativa ani un profund proces de reorganizare este Distrigaz Sud, cel mai important distribuitor de gaze de pe piata locala, preluat de catre francezii de la Gaz de France in urma cu trei ani.
In acest context, compania a platit aproximativ 17 mil. euro pentru plecarea a 1.645 de angajati intr-o luna, cat a durat programul de plecari voluntare initiat in vara.
De la sfarsitul lunii octombrie, odata ce efectele crizei financiare au inceput sa se simta si pe plan local, a aparut un nou val de restructurari. Astfel, in ultimele trei luni ale anului mai mult de 23.000 de angajati au ramas fara loc de munca, in timp ce 19.000 au intrat in somaj tehnic ca urmare a inchiderii unitatilor de productie. Acestora li s-ar putea adauga alti 6.600 de angajati ai combinatelor chimice Sifert Bacau, Azochim Piatra-Neamt, Donau Chem Turnu Magurele, Amonil Slobozia, Nitroporos Fagaras si Viromet Victoria pe care omul de afaceri Ioan Niculae a anuntat ca le inchide din ianuarie 2009.
Pe de alta parte, administratia ArcelorMittal Galati, divizia locala a celui mai mare producator de otel la nivel mondial, a anuntat ca-si va restrange activitatea, lucru care, chiar daca nu a adus cu sine reduceri masive de personal la combinat, a lovit companiile galatene care aveau contracte cu compania.
Reprezentantii ArcelorMittal Galati nu au precizat un numar exact de persoane care vor fi concediate, liderii sindicali de pe platforma siderurgica sustin ca peste o mie cinci sute de angajati ar fi dispusi sa paraseasca unitatea. In prezent, in companie lucreaza aproximativ 14.000 de angajati, jumatate fata de cat numara combinatul in toamna lui 2001, cand a fost privatizat.
In schimb, companiile galatene partenere au anuntat 630 de disponibilizari anul acesta, ceea ce reprezinta aproape 1,4% din angajatii din industria locala.
Tot din cauza crizei financiare, compania Automobile Dacia, care a inceput anul acesta un ambitios plan de recrutare a 3.600 de oameni, a fost nevoita sa nu mai reinnoiasca 620 de contracte de munca pe durata determinata care expira la sfarsitul lui decembrie.
Pe langa acest lucru, 9.000 de oameni au intrat in somaj tehnic pana pe 12 ianuarie. Reprezentantii companiei au mai declarat ca este posibil ca in 2009 sa reduca productia uzinei de la trei la doua schimburi, ceea ce ar determina disponibilizarea a 3.000 de angajati.
Scaderea activitatii uzinei afecteaza in Romania pe langa cei 15.000 de angajati ai Dacia si 120.000 de oameni din industria din amonte. Potrivit reprezentatilor Dacia, un loc de munca din uzina este corelat cu opt locuri de munca la furnizori.
Totodata, grupul german Draxlmaier, cel mai mare angajator din industria auto locala, cu peste 17.500 de angajati la sfarsitul lui 2007, va concedia 800 de oameni de la fabricile detinute de grup in Timisoara, Pitesti si Hunedoara. Masura de reducere a efectivului salarial vine dupa ce compania a decis reducerea programului de lucru in luna decembrie si prelungirea concediilor de sarbatori pentru angajati si in luna ianuarie. Draxlmaier a mai concediat in noiembrie anul acesta 1.000 de oameni de la fabrica Rolem Codlea.
Si angajatii de pe piata de electrocasnice au fost afectati de concedieri. Astfel, fabrica de aragazuri de la Satu Mare, detinuta de producatorul suedez Electrolux, nu va prelungi contractele de munca pentru 300 de angajati pe perioada determinata, in conditiile in care cererea de produse electrocasnice se afla in scadere la nivel mondial.
Pe plan local, la fabrica de la Satu Mare lucreaza in prezent mai mult de 1.700 de oameni.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO