Profesii

Reţeaua de învăţământ privat Lumina a făcut profit de 5 mil. lei anul trecut

Reţeaua de învăţământ privat Lumina a făcut profit...

Autor: Corina Mirea

31.03.2014, 13:54 641

Lumina Instituţii de Învăţământ, o reţea de instituţii de învăţământ particular de origine turcă, a înregistrat anul trecut un profit de 5 milioane de lei (adică peste 1,1 milioane de euro), pe  fondul creşterii numărului de elevi, potrivit unui comunicat transmis de grup. În prezent, reţeaua de învăţământ privat este formată dintr-o şcoală pregătitoare, cinci şcoli gimnaziale, trei licee şi o universitate care şcolarizează peste 3.500 de elevi.

“Primii zece ani pe piaţa de învăţământ privat din România au fost foarte dificili pentru noi pentru că trebuia să educăm piaţa şi să convingem oamenii că şcolile private nu sunt doar pentru copiii bogaţi. Acum, după 20 de ani de tradiţie şi educarea a numeroase generaţii de copii excepţionali, culegem roadele muncii şi a eforturilor depuse şi vedem cum românii au devenit din ce în ce mai deschişi către ideea de învăţământ privat. 25% din totalul olimpicilor care au adus României medalii la olimpiadele internaţionale provin din şcolile Lumina”, spune Fatih Goktas, director general al Lumina Instituţii de Învăţământ.

Prima instituţie de învăţământ din cadrul reţelei a fost  fost Liceul Internaţional de Inoformatică din Constanţa, înfiinţat în urmă cu 20 de ani. În prezent, grupul de instituţii de învăţământ privat care şcolarizează elevi ce provin din 46 de ţări are  filiale şi în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Ploieşti.

În România, Lumina Instituţii de Învăţământ are 626 de angajaţi, dintre care 430 sunt cadre didactice. Până la finalul anului, reprezentanţii grupului spun că au în plan creşterea personalului cu cel puţin 5%.

De la înfiinţare şi până în prezent Lumina Instituţii de Învăţământ a investit mai mult de 15 milioane de euro în dezvoltarea reţelei de învăţământ particular, iar la finalul anului 2012 aceasta a ajuns la afaceri de peste 38 de milioane de lei (adică mai mult de 8,5 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

Piaţa locală a serviciilor de educaţie privată este estimată la aproximativ jumătate de miliard de euro, numărul elevilor care învaţă într-o instituţie de învăţământ particular ajungând la aproximativ 60.000. Pe de altă parte, în sistemul de învăţământ de stat învaţă mai mult de 3 milioane de elevi.

„Comparativ cu Europa, unde majoritatea părinţilor vor să-şi trimită copiii la şcoli private pentru a beneficia de un sistem de securitate ridicat, profesori înalt calificaţi şi facilityăţi mai bune, în Romania şcolile private găzduiesc un procent foarte mic de elevi din masa totală de copii. În SUA sau în Anglia sistemul de şcoli particulare este mult mai bine reprezentat decât în România, existând în acest sens şi un sprijin deschis al instituţiilor de stat. Sperăm ca în viitor să vedem din ce în ce mai mulţi elevi orientându-se către acest sector”, adaugă Fatih Goktas.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO