Profesii

Retrospectivă ZF Live 2018: Florin Constantin, fondatorul firmei de recrutare Agxecutive: România are 3.000 de fermieri profesionişti, care administrează jumătate din terenul agricol, iar 50% dintre ei vor ieşi la pensie în 10 ani

01.01.2019, 12:00 651

„Avem o problemă mare cu forţa de muncă şi succesiunea.“

Jumătate din terenul agricol din România, circa 4 milioane de hectare, este ex­ploatat de 3.000 de fermieri care deţin fie­care peste 1.000 de hectare în arendă, iar peste 50% dintre ei sunt persoane de peste 55 de ani, agricultura locală având o mare pro­blemă de succesiune, pe lângă fragmen­ta­rea masivă a terenurilor, a spus la ZF Live  Florin Constantin, fondatorul firmei de recrutare de specialişti în agrobusiness Agxecutive.

Potrivit lui Florin Constantin, un şef de sector mecanizare în Călăraşi, care gestionează un parc de tractoare, poate ajunge la un salariu de 2.000 de euro net, dar chiar şi la acest nivel de venit recruiterii nu găsesc uşor amatori. „Se caută oameni pe zona de mecanizare, dar şi oameni de vânzări pe inputuri (seminţe şi produse pentru protecţia plantelor). E un mare necesar de expertiză, de mentenanţă, pe tot lanţul de producţie.“

Un exemplu este lipsa de angajaţi pentru abatoare, existând firme care aduc muncitori din străinătate pentru că nu găsesc soluţii pe plan local, chiar dacă salariul lunar ajunge la 3000 lei. „ Ştiu o firmă care a adus  50 de oameni din Sri Lanka pentru a lucra în abator. Oamenii din satul respectiv nu au fost interesaţi“.

La fel de căutaţi sunt muncitorii pe zona de mecanizare şi managerii de fermă, în condiţiile în care un inginer agronom la o fermă mare primeşte şi  4000-5000 euro net pe lună. Lipsa unui management competent în agricultură este una dintre problemele sectorului, fermele suferind de lipsa unor administratori care să ştie să organizeze zona financiară, să analizeze inputurile şi marjele de profit. „În lipsa unei analize financiare în agricultură, dacă e un an prost, fermele au mari probleme“.

 
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO