Profesii

Revine Vasile Ciurchea pe un buget de 38 mld. lei: CNAS îşi schimbă şeful, dar sistemul de carduri rămâne blocat de peste trei săptămâni

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Autor: Iulian Anghel

24.07.2019, 00:05 169

Premierul Viorica Dancilă l-a de­­mis marţi pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Răz­­van Vulcănescu şi a confirmat nu­­­mirea în locul acestuia a lui Vasile Ciur­­­chea, care a mai deţinut această func­­ţie între 2007 şi 2008 şi 2014-2016. 

Sistemul care gestionează siste­mul de carduri de sănătate a rămas în­să şi marţi blocat, în a 23-a zi de când au fost semnalate primele pro­ble­­me.

Premierul a anunţat şi ea luni- seară că a trimis la CNAS corpul de control al guvernului, dar niciun oficial nu explică limpede care au fost cauzele care au provocat colap­sul sistemului de care depinde sănă­tatea a milioane de oameni. Cert este că o instituţie care a avut în 2018 ve­ni­turi de 36 mld. lei (plus 50% faţă de 2014), iar în 2019 a estimat ve­nituri de 38 mld. lei (8 mld. euro), nu reuşeşte să rezolve de peste trei săptămâni o problemă care, deşi scum­pă, nu costă o avere.

„Biro­cra­ţie“, “indolenţă” au stigat în ultimele zile oficialii guvernului, dar ei sunt cei care gestionează în ultimă instan­ţă problema chiar dacă CNAS este o instituţie autonomă. Înlo­cui­torul lui Răz­van Vul­că­nes­cu va fi – a con­firmat premierul, citată de Me­diafax - Vasile Ciurchea care a mai de­ţinut această poziţie de do­uă ori şi a plecat tot în urma unor scan­daluri. DNA a anunţat în mai 2016 că Ciurchea este cercetat alături de alţii pentru infracţiuni de corupţie în perioada în care acesta deţinea pri­mul mandat la CNAS.

Prejudiciul esti­mat de pro­curori şi enunţat într-un comu­nicat era de 16 mil. euro. Fap­­tele incri­minate vizează contrac­tele încheiate tot pentru sistemul informatic.

Premierul a declarat că în cazul în care va fi trimis în judecată atunci îl va schimba pe Ciurchea de la CNAS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO