Profesii

Revoluţia fiscală. Guvernul îi obligă pe angajatorii privaţi să nu diminueze salariile nete prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

Revoluţia fiscală. Guvernul îi obligă pe angajatorii...

Autor: Mediafax

20.09.2017, 00:05 1173

Trecerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat avută în vedere de guvern ar putea fi însoţită şi de obligaţia unui transfer de resurse egal cu suma pe care angajatorul o plătea bugetului în contul unui job, astfel ca salariile nete să nu scadă, spune ministrul de finanţe Ionuţ Mişa.

„Va fi o lege prin care aceste contri­buţii vor fi transferate anga­ja­tului, iar angajatorul va trebui să păs­treze un anumit nivel al salariului brut. După ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut“, a spus ministrul, citat de Mediafax.

Consultantul fiscal Emilian Duca crede însă că guvernul nu poate interveni într-un contract de muncă încheiat între angajat şi angajator, prin urmare va trebui să modifice definiţia salariului brut şi să restabilească ce sume se includ şi ce nu în acest salariu.

Transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat a adus în discuţie ipoteza ca salariile nete să scadă pentru că, deşi angajatul va fi obligat să plătească bugetului ceea ce plăteşte astăzi în contul lui angajatorul, acesta din urmă nu are nicio obligaţie de a păstra salariul brut până la nivelul la care salariul net al angajatului să nu fie afectat în urma transferului responsabilităţii fiscale. Măsura avută în vedere de guvern era prevăzută şi în proiectul de modificare a Codului fiscal propus de fostul secretar de stat din guvernul Cioloş, Gabriel Biriş, în urmă cu un an. Biriş a demisionat tocmai pentru că proiectul său a fost înţeles ca o măsură de majorare a sarcinii fiscale a angajatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO