Profesii

Roata istoriei se întoarce, cehii îi cumpără pe nemţi: Miliardarul Daniel Křetínský, care a preluat în România postul de radio Europa FM, a devenit peste noapte unul dintre cei mai mari acţionari ai Metro, un prim pas înainte de preluarea controlului total al grupului german de retail care se chinuie de mai mulţi ani să-şi revină

Roata istoriei se întoarce, cehii îi cumpără pe...

Autor: Alex Ciutacu

27.08.2018, 16:16 3584

Daniel Křetínský, care a achiziţionat pe piaţa locală şi regională operaţiunile din media ale Lagardere – posturile Europa Fm, Virgin Radio şi Vibe FM – prin compania Czech Media Invest (n.red: operatorul media numărul 1 în Republica Cehă), a devenit unul dintre cei mai mari acţionari ai grupului Metro.

Ceconomy, retailerul de electronice de consum care s-a separate de grupul Metro anul trecut, a declarat astăzi că vinde participaţia de 10% pe care o deţine în Metro, care grupul de investitori EP Investment, reprezentat de Kretinsky.

Tranzacţia nu este încă finalizată, cele două părţi aflându-se încă în etapa de negociere.

La începutul anului, grupul Czech Media Invest, unde Křetínský este co-proprietar şi executive, a achiziţionat operaţiunile media ale grupului Lagardere din România, Cehia, Polonia şi Slovacia, pentru circa 73 milioane euro.

Potrivit Forbes, Křetínský este pe locul 924 în topul miliardarilor lumii, cu o avere de 2,6 mld. dolari. Averea acestuia a venit din celălalt business al său, EPH, un holding care reprezintă cel mai mare grup din sectorul energetic al Europei Centrale.

Křetínský deţine acum 94% din EPH. A construit acest imperiu în timp, cerând să fie plătit în acţiuni, nu în bani.

Daniel KÅ™etínský este ÅŸi co-proprietar al clubului de fotbal Sparta Praga, unde joacă românul NicuÅŸor Stanciu. 

Kretinsky este magnatul energiei din Cehia, grupul său având venituri anuale de 6 miliarde de euro. El deÅ£ine mai multe capacităţi de producÅ£ie de energie, transport de energie sau de gaze, în Cehia, Slovacia, Slovenia, Italia, Germania, Marea Britanie, Polonia ÅŸi Ungaria. Grupul din energie are active în valoarea totală de circa 12 miliarde de euro ÅŸi un profit operaÅ£ional de peste 1,9 miliarde euro. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO