Profesii

România are cel mai scăzut număr al intrărilor în şomaj din ultimul deceniu

România are cel mai scăzut număr al intrărilor în...

Autor: Adelina Mihai

28.04.2017, 00:00 88

Aproximativ 550.000 de români au intrat anul trecut în şomaj, numărul celor care intră în  categoria şomerilor fiind de două ori mai scăzut faţă de acum un deceniu şi cel mai scăzut din 2007 încoace, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii.

Deşi scăderea numă­rului de noi intrări în şo­maj este o veste bună pen­tru piaţa muncii, anga­ja­torii spun că se confruntă în prezent cu un deficit foar­te mare de per­sonal, iar acest lucru ar pu­tea afec­ta de­ciziile vi­itoa­re de investiţii în România.

„Nu găsim candidaţi, cred că e cea mai grea si­tuaţie din ultimii ani, pa­re să fie mai rău faţă de pe­rioa­­da de creştere 2007-2008. Acest deficit de can­­didaţi generea­ză efecte mai complicate, pentru că dacă nu mai există forţă de muncă disponibilă, nu mai vin investiţii şi proiecte noi în România“, a explicat Alexandru Blemovici, direc­torul ge­ne­ral al pro­ducă­torului de com­po­nen­te auto Schaef­fler, com­panie care are în prezent 4.300 de salariaţi pe plan local.

În 2016, numărul intrărilor în şomaj s-a redus cu peste 180.000 de persoane, fiind în scădere cu 25% faţă de situaţia înregistrată în 2015. La finalul anului trecut, rata şomajului înregistrat a fost de 4,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO