Profesii

România, cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă din UE în trimestrul IV 2016

România, cea mai mare creştere a costului orar al...

Autor: Anca Olteanu

20.03.2017, 15:50 368

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1,6% în zona euro şi cu 1,7% în Uniunea Europeană în al patrulea trimestru din 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anul trecut. În al treilea trimestru din 2016, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1,4%, respectiv 1,8%.

Cele două componente ale costului orar al forţei de muncă sunt reprezentate de salarii şi remuneraţii şi de costurile non-salariale.

În zona euro, remuneraţiile şi salariile pe oră au crescut cu 1,6%, iar componenta non-salarială a crescut cu 1,5%, în al patrulea trimestru din 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. În Uniunea Europeană, salariile şi remuneraţiile pe oră au crescut cu 1,8%, iar componenta non-salarială a crescut cu 1,5% în al patrulea trimestru din 2016.

În al patrulea trimestru din 2016 comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă în zona euro a crescut cu 1,8% în industrie, 2,3% în construcţii şi cu 1,5% în servicii. În Uniunea Europeană, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1,7% în industrie, cu 3,1% în construcţii şi 1,6% în servicii.

Costurile remuneraţiilor şi cele salariale includ remuneraţia directă şi bonusurile plătite de angajator în schimbul muncii prestate, plata zilelor nelucrate şi remunerarea sub alte forme precum mâncare, băutură, combustibil şi altele.

Costului forţei de muncă orar care nu include costurile remuneraţiilor şi cele salariale sunt reprezentate de contribuţiile sociale şi de impozitul pe salariu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO