Profesii

România trebuie să importe străini pe poziţii de specialişti în zonele cu deficit

Varujan Pambuccian

Varujan Pambuccian

Autor: Adelina Mihai

23.03.2016, 00:07 1561

România trebuie să devină un magnet pentru străinii calificaţi care vin să lucreze pe poziţii de execuţie în companiile locale, spune Varujan Pambuccian, deputat în Comisia de IT&C. El a depus luni în Parlament o propunere de modificare a legii cetăţeniei române, astfel încât în zonele cu un deficit mare de candidaţi de pe piaţa muncii să poată fi atraşi candidaţi din afara ţării.

„Ideea acestei iniţiative a pornit de la faptul că avem în momentul de faţă un deficit foarte mare de can­di­daţi în domeniul IT, pe care nu îl pu­tem acoperi cu resurse in­ter­ne. Dacă nu suplimentăm ne­ce­sarul cerut de pia­ţă, riscăm să se în­tâmple două lu­cruri: majorarea ac­centuată a sala­ri­ilor şi diminuarea dras­tică a indus­triei sau acceptarea multor candidaţi în industrie care nu au studii de spe­cialitate în dome­niu, care va conduce la o scădere a ca­li­tăţii produselor şi serviciilor dezvoltate“, a spus Pambuccian.

Dacă această propunere se va aproba, cetăţenii străini care au absolvit în România sau în străinătate o facultate de specialitate vor putea obţine mai uşor cetăţenia română dacă se angajează în România, în zonele unde există deficit de personal calificat care nu poate fi acoperit cu resurse locale. Aceştia ar urma să beneficieze de o reducere la 2 ani a stagiului de rezidenţă în România necesar pentru obţinerea cetăţeniei, faţă de 5 ani, cât este în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO