Remus Borza, cunoscut pentru rezultatul de la Hidroelectrica pe care a scăpat-o de contractele păguboase cu „băieţii deştepţi din energie” împingând-o în insolvenţă, a fost demis din poziţia de consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, la doar opt zile de la numirea în funcţie şi după ce se înscrisese în prealabil în PSD. Motivul? Poziţiile sale publice legate de restructurarea guvernului şi de numărul mare de angajaţi din instituţiile de stat.
Într-un interviu telefonic pentru ZF, acordat la o zi după numire, Borza susţinea că este nevoie de o restructurare a guvernului, care are prea multe ministere, şi că în sectorul de stat sunt prea mulţi angajaţi.
„Trebuie regândită administrarea ţării: 3.200 de sate şi comune sunt prea multe pentru o ţară din care au plecat 4 milioane de oameni. Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi: nicăieri în lume un angajat la stat nu câştigă, în medie, mai mult decât unul la privat“, susţinea Borza.
„Trebuie redus numărul de ministere, trebuie redus numărul de instituţii. Este o enormă birocraţie, o enormă cheltuială de bani, bani care trebuie să meargă în autostrăzi şi şcoli. Mediul de afaceri are nevoie de un milion de oameni, în vreme ce, în instituţiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeaba pe bani mulţi. Este nevoie de un plan de restructurare sever în administraţie.“
El mai spunea că s-a înscris în PSD (a câştigat un mandat de parlamentar pe mâna ALDE) pentru că partidul a făcut multe pentru România.
„Este pe nedrept înjurat, de multe ori, iar mediul economic, dacă prosperă azi, datorează mult acestui partid. Dar oamenii uită. În aceeaşi vreme, o reformă este necesar, PSD trebuie să o încerce, iar eu vreau să îi ajut.”
Ulterior Borza a făcut şi alte declaraţii publice în care a susţinut că sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi.
„Vor urma schimbări mari“, anunţa cu încredere Borza în interviu pentru ZF. Atât de mari încât au început chiar cu el.