Profesii

Salarii mai mari, noi locuri de muncă şi şomaj în scădere în 2012: Efectul anului electoral asupra statisticilor locale în plină criză europeană

Salarii mai mari, noi locuri de muncă şi şomaj în scădere în 2012: Efectul anului electoral asupra statisticilor locale în plină criză europeană

Salarii mai mari, noi locuri de muncă şi şomaj în scădere în 2012: Efectul anului electoral asupra statisticilor locale în plină criză europeană

Autor: Adelina Mihai

12.12.2011, 00:07 1700

Salariul mediu net va creşte anul viitor cu aproape 4,2%, ajungând la 1.540 de lei (360 euro), potrivit prognozei de toamnă publicate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) privind proiecţia principalilor indica­tori macroeconomici pentru perioada 2011- 2015. Statis­ticile elaborate de CNP în prognoza de toamnă sunt folosite la fundamentarea legii bugetului pentru anul viitor şi sunt utilizate în toate rapoartele oficiale ale autorităţilor.

"Mă aştept ca salariile să crească anul viitor la nivel naţional, pentru că e an electoral. Având în vedere că foarte mulţi angajaţi lucrează în sectorul bugetar, sunt sigur că veniturile lor vor creşte, la fel ca în fiecare an în care a fost campanie electorală, ceea ce va conduce la o creştere a salariului la nivel naţional", este de părere Vladimir Sterescu, Senior Vice President Customer Support şi Country Manager al furnizorului de servicii de call-center Computer Generated Solutions (CGS), care are aproape 2.500 de angajaţi în Bucureşti, Braşov şi Sibiu. CGS a anunţat cel mai ambiţios plan de recrutare pentru 2012, când şi-a bugetat 1.000 de noi recrutări.

"O creştere semnificativă a salariilor şi a numărului de angajări nu se va vedea atât timp cât nu se va reduce costul muncii. Se discută de mai multă vreme de reducerea contribuţiilor sociale aferente salariilor plătite de angajatori, ceea ce, dacă se va întâmpla anul viitor, va încuraja investitorii să creeze noi locuri de muncă", mai spune Sterescu.

La nivelul regiunii EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), cele mai puternice planuri de angajare pentru primele trei luni ale anului viitor sunt anunţate în Turcia, Israel, Germania, Norvegia şi Suedia, pe când cele mai pesimiste se manifestă în Grecia şi în Ungaria, unde angajatorii se aşteaptă la o înfrânare a activităţii de angajare. De asemenea, Franţa şi Marea Britanie anunţă previziuni negative în ceea ce priveşte angajările în următoarea perioadă.

"Ritmul angajărilor din România se aşteaptă să se menţină pozitiv în primul trimestru al anului 2012. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt previzionate de angajatorii din regiunea centru (Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Alba), nord-vest (Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare) şi vest (Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara). Totodată, angajatorii din două regiuni - nord-est (Iaşi, Neamţ, Suceava, Botoşani) şi sud-vest (Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj) - anticipează importante reduceri de personal în perioada ce urmează", spune Eliza Nechifor, Marketing&Communication Coor­di­nator în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup România.

Ea mai precizează că perspective optimiste de angajare sunt raportate de angajatorii din zona retailului şi din sectorul industriei prelucrătoare, iar creşteri moderate sunt anticipate în sectorul construcţiilor. "În rest, angajatorii din trei sectoare de activitate previzionează o evoluţie negativă privind angajările, cele mai pesimiste planuri evidenţiindu-se în sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit", mai spune Eliza Nechifor de la ManpowerGroup.

Cu toate acestea, multinaţionalele au făcut noi angajări începând cu prima parte a acestui an, iar specialiştii din recrutare spun că vor continua să facă angajări şi anul viitor- cel puţin aşa şi-au bugetat.

"Într-adevăr se fac angajări şi sunt bugete de angajări prevăzute pentru anul viitor, în special pentru posturi de specialişti. Companiile din sectoare precum bunuri de larg consum sau IT caută candidaţi cu studii superioare, cu o experienţă de lucru de 2-3 ani, care au o specializare. Sectorul bancar este cel care nu mai are planuri mari de recrutare, cum avea în anii trecuţi", a spus Oana Datki, country manager al Consulteam, partenerul pe piaţa locală al gigantului cu activităţi în resurse umane Mercer, care realizează anual un studiu salarial pe piaţa locală. Previziunile celor peste 150 de multinaţionale participante la studiul din acest an arată că angajaţii vor avea salarii mai mari, în medie, cu 6%, la fel ca anul acesta.

"Totuşi, nu se ştie ce se va întâmpla. Scăderea şomajului va fi mică, pentru că, de regulă, şomerii sunt muncitorii slab calificaţi, care nu prea se caută. În plus, ce se va întâmpla în Europa anul viitor reprezintă o mare preocupare pentru angajatori, pentru că este vorba de multinaţionale, iar tot ceea ce se întâmplă în Germania, Franţa sau Italia afectează tot grupul, inclusiv firma din România", a mai spus Oana Datki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO