Profesii

Salariile din industria mobilei s-au dublat în zece ani, dar se îndepărtează tot mai tare de venitul mediu pe economie

Salariile din industria mobilei s-au dublat în zece ani,...

Autor: Corina Mirea

28.04.2016, 00:08 880

În fabricile locale de mobilă lucrează 65.000 de oameni, iar cea mai mare parte a produselor fabricate se duc la export, pentru mari retaileri sau producători internaţionali.

Salariul mediu net din pro­ducţia de mobilă a depăşit în luna februarie a acestui an pragul de 1.300 de lei, fa­bricile de profil rămase în piaţă ajungând să îşi plătească oamenii de două ori mai bine ca acum zece ani, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totuşi, salariile angajaţilor din fabricile de mobilă sunt tot mai departe de salariul mediu pe economie. În luna februarie a acestui an, venitul mediu net de la nivelul întregii economii a fost de 1.950 de lei, cu 600 de lei mai mare decât cel raportat de industria producătoare de mobilă. Faţă de aceeaşi perioadă de acum un deceniu (februarie 2007), diferenţa dintre câştigul din producţia locală de mobilă şi venitul mediu raportat în economie este dublă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO