Profesii

Salariile franeaza brusc

Salariile franeaza brusc

Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania: Anul viitor vom putea asista la doua scenarii majore. Unul de 'criza', in care compania se afla intr-o dificultate financiara pe care o anticipeaza a dura cel putin sase luni si este nevoita sa adopte o strategie de supravietuire. In acest caz, cresterile salariale vor fi limitate sau vor atinge chiar nivelul zero pentru toti angajatii.

21.11.2008, 17:32 179

La mijlocul anului trecut, in urma centralizarii datelor primite de la 20 de companii din mediul privat, ZF publica pe prima pagina o analiza cu titlul "Salariile au dinamitat bugetele companiilor dupa aderare", in care executivi din transporturi, distributie sau FMCG spuneau ca au inregistrat cresteri ale cheltuielilor de personal de pana la 50% dupa aderare.

La un an si jumatate distanta, bugetele salariale sunt din nou revizuite, de data aceasta in jos, ca urmare a punerii pe hold a investitiilor si a politicii de cost-cutting a companiilor. Tot mai multi consultanti afirma ca, intr-un scenariu pesimist, salariile nu vor creste deloc, in timp ce angajatorii declara ca o astfel de perspectiva "este cat se poate de realista".
In ultimii doi ani, salariile din mediul privat au crescut cu doua cifre - 14% in 2007 si 15% in 2008, insa datorita ratei inflatiei de aproximativ 6,7% din ambii ani, cresterea reala a salariilor a fost de 7-8%.
In momentul stabilirii cresterilor salariale, doua elemente principale sunt luate in considerare: performanta obtinuta de companie/angajat si ajustarea necesara a "costului vietii" - in forma ei cea mai intalnita: ajustarea cu inflatia.
Pentru 2009, desi nu exista inca date statistice despre modificarea intentiilor de crestere salariala previzionate - bugetarea initiala fusese de 11-12%, in prezent, majoritatea companiilor isi reanalizeaza politica salariala, spune Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania. "Anul viitor vom putea asista la doua scenarii majore. Unul de 'criza', in care compania se afla intr-o dificultate financiara pe care o anticipeaza a dura cel putin sase luni si este nevoita sa adopte o strategie de supravietuire. In acest caz, cresterile salariale vor fi limitate sau vor atinge chiar nivelul zero pentru toti angajatii." In cazul in care compania nu se afla sub o presiune financiara majora, cresterile salariale vor depasi cu aproximativ 3-4% rata inflatiei, adica jumatate din cresterea reala inregistrata in ultimii ani. "In acest caz, desi va exista o crestere salariala, aceasta nu va mai fi de doua cifre", apreciaza Stoian.
Cresterile salariale din mediul privat vor inregistra anul viitor cea mai semnificativa corectie din ultimii ani, consultantii in resurse umane apreciind ca nu vom asista la avansuri salariale in 2009. Companiile vor majora salariile doar pentru angajatii performanti si doar cu procente care sa acopere rata inflatiei, prognozata de BNR la 4,5% in 2009.
"Anul viitor multe companii se vor confrunta cu o 'inghetare a salariilor - salary freeze', ceea ce inseamna ca fie nu vor creste deloc salariile, fie acestea vor fi majorate doar cu un procent suficient de mare astfel incat sa acopere rata inflatiei. 'Top talents', adica angajatii care contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea afacerii vor fi in continuare tratati diferit si vor fi recompensati mai bine", spune Geanina Rindasu, total compensation measurement Romania lead al Monday Insight Consulting, partenerul strategic pe piata locala al Hewitt Associates, una din cele mai reprezentative companii globale de consultanta in resurse umane.
Salariul mediu brut pe economie a fost de 420 de euro in 2007, iar in luna septembrie a ajuns la 485 de euro.
"Am facut bugetul pentru 2009, unde am prevazut o crestere salariala mai mica decat in anii trecuti, insa vom astepta sa vedem cum evolueaza lucrurile pana la inceputul anului viitor pentru a decide daca operam cresteri sau nu", apreciaza Ana Glavce, directorul de resurse umane al TNT Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de curierat, cu peste 400 de angajati.
Glavce spune ca o crestere zero a salariilor din mediul privat anul viitor reprezinta "un scenariu realist".
La sfarsitul primului trimestru al acestui an, estimarile celor 124 de companii de pe piata locala incluse in studiul Total Remunerations Survey realizat de Mercer, indicau o crestere medie a salariilor de 11% la nivelul tuturor industriilor in 2009, ritm similar cu cel inregistrat in 2008, cand salariile au crescut tot cu 11 - 12%.
"Pentru top management era prognozata o crestere de 8-9% in 2009, cu mentiunea ca multinationalele pe care le analizam au deja o politica salariala aliniata la nivelul pietei, prin urmare nu se poate vorbi despre cresteri salariale spectaculoase", explica Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer.
Acestea erau insa estimari pentru perioada de dinainte sa se resimta efectele crizei financiare pe piata locala.
Country managerul Consulteam este de parere ca, desi estimarile din primavara pot parea optimiste in contextul economic actual, nu putem spune ca in 2009 toate salariile vor ingheta la nivelul actual. "In 2009, vor creste doar salariile care erau sub mediana pietei. Restul cresterilor vor fi moderate."
Scenariile optimiste pentru anul 2009 prognozeaza o crestere economica mai retinuta dar sustinuta undeva intre 4 si 6%. "Daca ritmul, volumul si calitatea investitiilor in economie vor continua intr-o maniera rezonabila, cu siguranta vom inregistra cresteri ale salariilor in mediul privat. In mod artificial, si nu foarte sanatos, cresteri ale salariilor in mediul privat ar putea fi generate si de presiunea venita dinspre cresterile din mediul bugetar", apreciaza Rudolf Fedorovici, consultant la Advice Human Resources.
Fedorovici admite insa ca exista si scenarii pesimiste care vorbesc despre o criza financiara cu efecte dramatice in economie. Acestea vor aduce in discutie cresterea semnificativa a somajului, scaderea investitiilor directe in economie, scaderea exporturilor, scaderea consumului si, implicit, caderea productiei, si prabusirea PIB-ului. "Intr-un astfel de context e greu de imaginat complexul de motive care sa sustina in mod real cresteri salariale in domeniul privat."
Cele mai mici cresteri salariale le vom vedea in industriile cele mai "lovite" de criza financiara: auto, real estate, constructii sau banci, pe de o parte ca urmare a efectelor crizei care duce la punerea in stand-by a planurilor de extindere si, pe de alta parte, pentru ca angajatii din aceste domenii au vazut cele mai mari cresteri salariale din ultimii ani. "Si la sfarsitul pri-mului trimestru al acestui an angajatorii din banking anuntau ca tempereaza ritmul de crestere salarial", spune Oana Datki Botolan. In ceea ce priveste salariul brut al senior managerilor romani, adica cei care ocupa pozitii de top, Romania se claseaza pe locul 22 din 25 in randul tarilor europene, la egalitate cu Slovacia. Cel mai bine castiga managerii de top elvetieni, cu salarii brute cu 167% mai mari decat cele ale romanilor, urmati de Germania si Marea Britanie. Mai putin decat romanii castiga executivii din Bulgaria si Serbia.
"Nu vad motive reale pentru care clasamentul salarial pe tari sa se schimbe anul viitor. Criza nu se 'intampla' doar la noi, toata Europa este afectata de criza financiara", precizeaza Botolan.
De aceeasi parere sunt si reprezentantii Advice. "Romania nu a fost pana acum o tara cu salarii mari pe pozitii de management. Se poate spune ca salariile managerilor au fost mai mari decat prognozele angajatorilor sau decat le-ar fi placut acestora sa fie. E la fel de adevarat ca sunt inregistrate diferente foarte mari, poate chiar prea mari, intre salariile managerilor de top si cele al managerilor de nivel inferior. Chiar si asa, in conditiile in care economia se mentine intr-un nivel normal de dezvoltare, salariile managerilor vor continua cresterea pentru ca au unde", spune Fedorovici.
Pana in prezent, angajatorii au fost generosi cu privire la majorarile salariale. Cele 124 de companii incluse in studiul salarial Mercer in luna aprilie a lui 2007 estimau cresteri salariale medii de 11%, pentru ca la finalul anului datele sa arate o majorare de 14%, adica o diferenta de 3 procente. "Anul acesta, salariile fie vor ramane la fel, fie vom asista la o corectie in minus", spune country managerul Consulteam.
Necefor spune ca cea mai mare parte a companiilor opereaza evaluari si majorari salariale dupa inchiderea anului financiar. "In cazul in care vorbim despre angajati care au venit in companie in luna martie a acestui an si au facut performanta, intrand in categoria personalului de baza, la care firma nu vrea sa renunte, este posibil sa vedem majorari salariale in februarie."
Daca vor creste salariile in general, vor exista diferentieri in functie de nivelul de management. "Apreciez ca, daca vor exista cresteri, acestea vor fi mai semnificative in zona de middle management, mai putin impresionante pentru specialisti. Managerii din top nu vor avea variatii foarte mari in nivelul salarial", spune Fedorovici.
Argumentele esentiale pe care le aminteste consultantul Advice sunt legate de dinamica speciala a acestor categorii de manageri. Astfel, in cazul managerilor de top, acestia sunt mai mult expusi presiunilor venite din partea pietei internationale. O companie internationala poate prefera, intr-un context defavorizant pentru managerul roman, sa importe un expat pe o pozitie de rang 1 sau 2. Posibilitatea unui astfel de import este favorizata de factori cum ar fi: cresterea salariilor managerilor romani, scaderea astfel a diferentelor de bugete prin raportare la cele alocate expatilor sau recesiune in zona euro. Avand in mana acest avantaj, companiile nu vor admite majorari semnificative ale salariilor managerilor de nivel senior.
Planul de criza al Guvernului prevede reducerea de anul viitor a contributiei pentru Asigurarile Sociale cu 2 puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% din salariul brut, ceea ce ar putea ridica o parte din "povara" de pe salarii.
 
Ajustari si pe final de an
 
Estimarile facute de companii in prima parte a anului indicau pentru 2008 cresteri salariale in mediul privat cuprinse intre 10 si 12%, insa reprezentantii firmelor de consultanta spun ca vom asista la o corectie semnificativa si a acestor previziuni.
"Desi companiile estimasera initial, prin raspunsul la studiul TCM(tm) ca vor creste salariile in urmatorul an cu aproximativ 10%, stim cu totii ca situatia economiei globale s-a modificat in ultima perioada la 180 de grade", afirma si Geanina Rindasu, de la Hewitt.
Mai mult decat atat, reprezentantii firmelor de executive search spun ca angajatorii au stagnat maririle salariale previzionate initial pentru a doua jumatate a acestui an. "Salariile au crescut mult ca urmare a crizei de oameni in ultimii ani. In 2008, cred ca un scenariu realist indica un avans de maximum 5%. Cuvintele de ordine in primele sase luni ale anului viitor vor fi stagnare si restructurare", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanta si executive search Total Business Solutions (TBS).
Este totodata timpul pentru companii sa isi restructureze strategiile de compensatii si beneficii si sa creeze prin urmare politici speciale pentru angajatii ce se incadreaza in categoria "top talent". De altfel, in ultima perioada, reprezentantii Hewitt spun ca au avut din ce in ce mai multe solicitari in aceasta directie: pornind de la analizarea sistemului de beneficii actual si recomandarea modificarilor necesare, pana la crearea de la zero a unor sisteme de compensatii si beneficii.
"De asemenea, in special companiile autohtone care s-au aflat pana in prezent intr-o perioada de crestere accentuata doresc acum sa structureze mai bine modul in care coordoneaza afacerea, sa evalueze posturile si sa recompenseze angajatii printr-un sistem corelat simultan cu piata si cu realitatile interne ale firmei", spune Rindasu.
Momentul pe care il traverseaza economia romaneasca in prezent, sub influenta crizei financiare internationale, care a scos in piata mii de angajati in urma disponibilizarilor si incetari de activitate la mai multe companii, are si un revers mai putin neplacut. "Este momentul in care performanta sta la baza oricarei decizii de compensare a angajatilor. Este momentul in care performanta trebuie rasplatita in orice fel. Nicio companie nu vrea sa isi piarda angajatii performanti. Pe de alta parte insa este mult mai greu pentru angajati sa fie performanti in prezent", spune Botolan.
 
Piata doar pe baza de performanta
 
Specialistii in resurse umane sunt de parere ca situatia nu este atat de dramatica pe cat pare. Dupa cresteri salariale de peste 20% si chiar dublari pentru anumite pozitii si in anumite domenii - de multe ori nejustificate prin performanta si productivitate, ci alimentate de lipsa de oameni, 2009 se anunta a fi primul an de incetinire brusca a avansului salarial.
Totusi, desi semnalele spun ca nu vom asista la o cresetere a bazei fixe salariale, este posibil sa apara semne bune in privinta veniturilor viitoare din partea variabila a acestora, spune Ruxandra Stoian.
"Politica de compensatii nu inseamna doar cresterea salariului de baza, ci si plata acordata pentru performanta. Acest bonus, cel mai adesea construit ca o com-binatie a performantei companiei - hotaratoare in aceste momente, si performanta individuala, va putea fi cel care sa mentina valoarea nominala a veniturilor la un nivel cu care angajatii s-au obisnuit in ultimii ani, dar aceast lucru va putea fi posibil doar daca obiectivele vor fi atinse, dupa ce in prealabil au fost conectate la realitatile actuale."
"Evolutia descendenta a economiei are si un efect pozitiv asupra pietei de resurse umane, deoarece va incetini ritmul vertiginos si nejustificat al cresterilor salariale. Cu siguranta companiile nu vor 'lua inapoi' beneficiile oferite deja angajatilor lor insa vom vedea probabil o scadere a bugetului alocat trainingurilor si team-buildingurilor, calatoriilor de afaceri si conferintelor, si o mai mare atentie asupra modului in care sunt cheltuite resursele companiei. Aceasta schimbare va putea fi observata in special in cazul companiilor multinationale unde deseori investitiile in resursele umane sunt aprobate sau chiar indicate de la headquarter", afirma Geanina Rindasu.
De asemenea este posibil ca unele companii care aveau in plan introducerea de noi beneficii, mai generoase, incepand cu anul 2009 sa puna in stand - by proiectele, nu neaparat datorita lipsei de resurse pe moment, cat din dorinta de a astepta si a vedea ce se intampla in piata.
"Daca este sa raspundem la intrebarea 'La ce vor renunta companiile mai intai' - cu siguranta va fi vorba de procentul cresterii salariului de baza, asta si pentru ca o crestere in bani presupune cheltuieli mai mari in bugetul companiei decat poate oferirea unor abonamente la o clinica privata de sanatate", afirma reprezentantul Hewitt, care crede ca este posibil ca in perioada urmatoare - mai ales in companiile familiarizate deja cu oferirea unor pachete de beneficii diverse - sa apara beneficii "creative" ce presupun cheltuieli mai mici, cum ar fi posibilitatea de a lucra de acasa in unele zile.
 
Tendinte in 2009:
  • O incetinire a dezvoltarii domeniului imobiliar, a constructiilor si a sectoarelor aflate in legatura cu acestea, atat datorita problemelor pe care le au companiile la nivel local, cat si cresterii ofertei de forta de munca, prin intoarcerea unei parti din romanii aflati peste hotare in acest moment.
  • In continuare va exista cerere pentru angajati bine pregatiti in domeniul vanzarilor si ingineriei - joburi care sunt in continuare cel mai dificil de acoperit, la toate nivelurile.
  • Va scadea fluctuatia de personal generata de angajatii aflati permanent in cautarea "jobului perfect" deoarece, acestia din urma, atentionati de valul de concedieri din ultima perioada, vor pune mai mare accent pe siguranta la locul de munca decat pe posibilitatea unui salariu mai mare sau a unor beneficii mai atractive.
  • Salariul fix va ramane constant sau va creste doar foarte putin pentru a acoperi rata inflatiei, insa companiile se vor uita mai atent la bonusurile pe baza de performanta.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO