Profesii

Salariile IT-ştilor se pot dubla în cinci ani

Salariile IT-ştilor se pot dubla în cinci ani

Autor: Corina Mirea

24.12.2012, 00:09 3147

Tinerii absolvenţi de IT care obţin un loc de muncă pe o poziţie de entry-level pot ajunge în cinci ani de la angajare să preia "frâiele" negocierilor cu şefii, salariul lor ajungând să crească şi cu 100% faţă de momentul recrutării lor, potrivit specialiştilor în recrutare şi angajatorilor de pe plan local.

"Este un fenomen care se întâmplă în tot mai multe companii. Dacă a pornit de pe o poziţie de entry-level este posibil ca salariul angajatului sau, mai bine spus, a specialistului să crească şi cu 100% după cinci ani de experienţă în domeniu. Sigur, depinde mult şi de strategia organizaţiei de a-şi fideliza oamenii, iar acest lucru se întâmplă în special în companiile de IT, pentru că dezvoltarea competenţelor acestora durează câţiva ani", spune Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul APT, firmă cu activităţi în resurse umane pe plan local.

De altfel, şi Daniel Ionescu, directorul de marketing şi strategie al producătorului de software TotalSoft, susţine că un angajat care învaţă la locul de muncă o tehnologie dezvoltată numai de compania în care lucrează, poate ajunge să îşi dubleze salariul în cinci ani, preluând puterea asupra negocierii cu şeful.

În prezent, salariul unui angajat recrutat pentru o poziţie de entry-level în IT poate pleca de la 500- 600 de euro net pe lună, ajungând să crească la nivel de specialist sau senior până la 2.000, respectiv 4.000 de euro net pe lună, potrivit informaţiilor din piaţă.

Există şi alte sectoare în care angajatorii se confruntă cu problema "pierderii" puterii asupra negocierilor salariale, precizează Mirela Marinescu.

"Am avut la un moment dat o întâlnire cu un manager al unei tipografii şi mi-a spus că maestrul tipograf, cel care punea în funcţiune tot business-ul până la urmă, câştiga de trei ori mai mult decât ea pe lună. Dacă afacerea depinde de cunoştinţele cuiva, îl plăteşti cu cât cere. Iar acest dezechilibru vine din cauza faptului că în companiile de pe plan local nu există ideea de parteneriat. În mod normal, la un nivel înalt de performanţă este logic să îi oferi persoanei pe care se bazează business-ul şansa de a participa la beneficiile firmei. Este normal ca el să obţină nişte dividende", adaugă Marinescu.

În acelaşi timp, ea spune că angajatul ar trebui să se limiteze la nişte maxime salariale comparabile cu cele de la nivel european. Altfel, cel care cere mai mult decât se plăteşte în alte ţări sau decât ar presupune angajarea unui candidat străin, iese de la "masa negocierilor".