Profesii

Salariile "la vedere" au sustinut ofensiva HoReCa

Salariile "la vedere" au sustinut ofensiva HoReCa

Click pentru imaginea intreaga

04.09.2006, 21:52 35

Industria ospitalitatii a luat cu asalt piata muncii, companiile de profil anuntand saptamana trecuta aproape 500 de posturi vacante. Tinta lor: de la CEO de berarie pana la ospatari si menajere.
numeroasele lansari de restaurante si hoteluri programate pentru aceasta toamna au adus cele mai bune vesti pe piata muncii de-a lungul saptamanii trecute. Investitiile din acest domeniu au creat oferte de joburi pentru toate categoriile de personal, incluzand atat pozitii de management, cat si operationale.
Beraria Caru' cu bere, lantul de restaurante City Grill si hotelul de patru stele Ramada Bucharest North au lansat cele mai complexe campanii de recrutare, nevoile lor de personal insemnand in total aproape 500 de pozitii.
Modelul lansat in aceasta vara de restaurantul Heritage, care a anuntat recrutari de peste 70 de persoane specificand in anuntul de angajare salariul brut oferit pentru fiecare pozitie, a fost preluat si de alte branduri de restaurante.
Oferta salariala pentru diferitele joburi vacante a pornit de la cateva sute de lei brut si a ajuns la 4.095 de lei (1.170 euro), pentru postul de CEO de la Caru' cu bere. La care se adauga insa si pachetul de beneficii, care, potrivit reprezentantilor restaurantului, poate depasi valoarea de 1.000 de euro.
Daca salariul "la vedere" poate reprezenta o metoda de atragere a candidatilor, specialistii in resurse umane spun insa ca o astfel de strategie risca sa provoace si efecte neplacute. "Este o strategie de promovare, pe de o parte, si o strategie de atragere a personalului, pe de alta parte. Cu toate acestea, pot aparea si probleme, pentru ca oricand concurenta stie cat trebuie sa dea mai mult pentru a fura un om", explica Madalina Didea, deputy general manager la firma de recrutare si consultanta in resurse umane la Business Intelligence Agency (BIA).
Mai departe, crede ea, salariile "la vedere" pot ridica artificial pretentiile candidatilor din piata si pot crea disconfort in randul indivizilor care lucreaza intr-o organizatie, acestia putand sa considere ca pachetele diferite inseamna inegalitate.
"Nu cred ca aceasta practica va lua amploare pe piata romaneasca. Spre exemplu, intr-o multinationala nu se vor pune niciodata pachetele salariale la vedere", precizeaza Didea.
Potrivit jucatorilor din industria ospitalitatii, forta de munca instruita este din ce in ce mai greu de gasit, in special din cauza ofertelor venite din afara granitelor, care de obicei le depasesc, ca valoare, pe cele de pe piata autohtona.
"Vom convinge angajatul roman sa aleaga un salariu de 400 sau 500 de euro in mana aici, acasa, in Romania, decat 700 sau 800 de euro in Spania sau Italia", declara saptamana trecuta Dragos Petrescu, omul de afaceri care controleaza atat beraria Caru' cu bere, cat si lantul de restaurante City Grill.
Cele doua business-uri vor asimila impreuna 400 de angajati, recrutarile pentru City Grill vizand, in afara de locatiile din Bucuresti, si zona Constanta.
Un alt angajator din industria ospitalitatii care a anuntat angajari masive este hotelul de patru stele Ramada North Bucharest, care urmeaza sa devina functional in aceasta toamna.
Conform reprezentantilor companiei, Ramada va recruta 90 de persoane pentru diferite pozitii de intretinere, cum ar fi receptioneri, ospatari sau cameriste. Hotelul va aduce un expat pentru functia de director executiv, iar celelalte sapte pozitii disponibile in managementul unitatii au fost deja ocupate.
Si hotelul Intercontinental din Bucuresti asteapta candidati pentru cele doua pozitii vacante pe care le-a scos la concurs: event coordinator si security manager. Daca pentru prima dintre acestea candidatii trebuie sa aiba cel putin doi ani de experienta intr-un post relevant, dintre care un an in ospitalitate, pentru cea de-a doua cerintele se ridica la cel putin trei ani de experienta pe o pozitie similara.
"Cred ca vor exista probleme in special in ceea ce priveste recrutarea pentru pozitiile mici. Cu toate acestea, si managerii performanti sunt extrem de greu de gasit, pentru ca industria ospitalitatii de-abia acum incepe sa se profesionalizeze", considera Madalina Didea, de la BIA.
Specialistii in IT au avut si ei motive de bucurie saptamana trecuta. Dintre angajatorii de profil, cel mai activ a fost producatorul de solutii software Siveco Romania, care urmeaza sa recruteze 250 de specialisti software pana la sfarsitul anului. Pozitiile vor presupune responsabilitati in aria de programare, de management de proiect si de analiza de business. Industria farmaceutica s-a plasat pe a treia pozitie in topul celor mai consistente oferte de joburi, mentinand ritmul ridicat de angajari prin care s-a facut simtita pe piata muncii, de-a lungul verii care a trecut.
Noutatile din aceasta piata sunt ofertele Zentiva, Solvay Pharma si Ozone. Spre exemplu, Zentiva isi extinde echipa in Bucuresti si in toate regiunile tarii si cauta oameni pentru posturi de reprezentanti vanzari, cu minimum doi ani de experienta pe o pozitie similara. Solvay Pharma are nevoie de reprezentanti medicali cu domiciliul in Bucuresti, Cluj, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti si Timisoara, precum si de absolventi de studii economice pentru pozitia de contabil.
Absolventii de medicina sau farmacie reprezinta una dintre prioritati si pentru compania Ozone, care vrea sa isi acopere posturile de reprezentanti medicali din Bucuresti, Ploiesti, Timisoara si Targu-Mures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO