Profesii

Salariul mediu net a crescut în aprilie cu 14,7% faţă de perioada similară a anului trecut, la 2713 lei; în IT media este de 6437 lei, iar în hoteluri şi restaurante 1563 lei

Salariul mediu net a crescut în aprilie cu 14,7% faţă...

Autor: Roxana Rosu

11.06.2018, 09:20 212

Salariul mediu net a crescut în aprilie cu 0,3%( 9 lei) faţă de luna precedentă şi cu 14,7% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 2713 lei, cu cele mai mari valori în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 6437 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, la 1563 lei, a anunţat luni INS.

Slariul mediu brut a crescut cu 0,5% faţă de martie, la 4512 lei.

În sectorul bugetar s-au înregistrat în aprilie uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-1,8%), respectiv în administraţia publică (-0,2%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în sănătate şi asistenţă socială (+2,3%) .

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,0%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna aprilie 2018 faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 195,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna martie 2018.

Comparativ cu luna martie, în aprilie au fost înregistrate creşteri în majoritatea sectoarelor economiei ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 23,2%, în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 20,0%, respectiv în activităţi de servicii anexe extracţiei, cu 18,8%.

Majorări între 9% şi 12% au fost raportate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).

Salariile din zonele de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, telecomunicaţii, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare au avansat în aprilie cu  valori cuprinse între 5,5% şi 9%.

Scăderiale salariului mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 33,3%, în extracţia minereurilor metalifere respectiv cu 14,6%.

Majorări între 5% şi 9% au fost remarcate în fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO