Profesii

Salariul mediu net a scăzut uşor în august, faţă de iulie, la 3044 lei, dar este cu 14% mai mare decât în perioada similară a anului trecut

Salariul mediu net a scăzut uşor în august, faţă de...

Autor: Roxana Rosu

08.10.2019, 09:53 293

Salariul mediu net a fost în august de 3044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei (-2,4%), dar în creştere cu 14,1% faţă de perioada similară din 2018, arată datele INS.

Cele mai mari salarii sunt în continuare în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu o medie lunară de 6764 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte,de doar 1754 lei.

Salariul mediu brut a fost de 4981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.

Indicele câştigului salarial real  a fost 109,8% pentru luna august 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Faţă de luna iulie, indicele a fost 97,5%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 210,4%, cu 5,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2019.

Potrivit datelor INS, în luna august, în majoritatea activităţilor, salariul mediu net a fost mai mic decât în iulie ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în extracţia cărbunelui, cu un minus de 14,7%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 10% şi în   intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cu 5-9%.

În paralel, salariul mediu a crescut în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 7,2%, precum şi în transporturi pe apă, cu un plus de 2-5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale, astfel: învăţământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-3,1%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-2,0%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO