Profesii

Salariul unui angajat part-time poate ajunge la 2.000-3.000 de euro

18.08.2008, 18:45 1666

Astfel, un salariat part-time poate ajunge sa castige cat un middle manager dintr-o multinationala sau de 8,5 ori mai mult decat salariul mediu net pe economie in luna iunie (354 de euro).
"Intre idea de part-time si cea de colaborare pe proiect/consultanta nu este o granita foarte clara. In general, retributiile pentru proiecte care nu sunt full-time pleaca de la 100 de euro si pot ajunge la 2.000 - 3.000 de euro net, pentru proiecte platite in functie de rezultate", afirma Constantin "Noro" Ferseta, marketing manager la Neogen, companie care detine site-ul de recrutare bestjobs.ro.
El mentioneaza ca un astfel de proiect ar fi in vanzari. De exemplu, un vanzator care lucreaza full-time pentru o firma se poate angaja part-time la o alta companie de profil, unde sa aiba de indeplinit un anumit target pe luna. Pe compania angajatoare nu o intereseaza daca salariatul sta o ora sau zece in magazin, ci doar sa vanda cat trebuie.
"Astfel, in functie de cat vinde, angajatul poate primi bonusuri de cateva mii de euro", spune Ferseta.
Pe langa vanzari, salarii mari, de cel putin 300 de euro net, pentru un angajat part-time se intalnesc si in IT&C sau BPO (Business Process Outsourcing). Procesele de BPO se refera la externalizarea acelor functii ale businessului care nu au rol de baza in afacere.
"Pentru un job entry level in IT&C, de 6 ore pe zi, se poate ajunge in cele mai bune cazuri chiar si la 450 de euro lunar net, alaturi de alte beneficii non-salariale, precum laptop si asigurare medicala. Si in BPO salariile angajatilor part-time sunt de cel putin 300 de euro net, dar pentru vorbitori de limbi straine care sunt mai greu de gasit, cum ar fi cele nordice", mentioneaza Nicoleta Anton, marketing & PR manager la firma de recrutare Catalyst.
Chiar daca industria hoteliera sufera cel mai mult din cauza deficitului de personal si de pe urma salariilor mici, alaturi de constructii si textile, un angajat part-time poate incasa lunar si 700 de euro net. "Cele mai solicitate joburi part-time de catre candidati, dar si cele mai bine platite, in special pe perioada de vara, sunt cele din turism, hotel staff, restaurant, food service si catering, salariile nete pentru acestea incadrandu-se intre 300 si 700 euro lunar", spune Laura Chilom, HR Consultant al site-ului de recrutare ejobs.ro. La inceputul lunii august, pe portalul hipo.ro, detinut de Catalyst, figurau 800 de joburi destinate tinerilor cu experienta de pana la sapte ani sau absolventi, dar si studentilor.
Oferta de joburi part-time era in jur de 9 pozitii, cu mentiunea ca pentru un anunt postat, un angajator cauta undeva intre 30 si cateva sute de persoane. "Estimativ, potentialul de angajare pentru studenti in regim part-time in urma joburilor postate pe portal este de undeva la 300 - 400 de persoane. La acestea se adauga programele de internship pe durata verii care s-au bucurat de un interes foarte mare printre studentii care doresc ca pe timpul vacantei sa capete si experienta practica in completarea studiilor", spune Nicoleta Anton, de la Catalyst.
Chiar si cand vine vorba de un job part-time, candidatii tin cont de brandul angajatorului. Astfel, pe ejobs.ro, cele mai vizualizate oferte erau, la sfarsitul lunii iulie, cele ale Zapp, Manpower Romania, EOS KSI Romania, Teleperformance Romania si Raiffeisen Bank. In cazul hipo.ro, cele mai multe vizualizari pentru part-time le-au inregistrat Orange, OMV si asiguratorul Aviva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO