Profesii

Scriitorul britanic Peter Mayle a murit la vârsta de 78 de ani

Sursa foto: BBC

Autor: Ana Obretin, Mediafax

19.01.2018, 17:25 312

Publisherul său american, Alfred A Knopf, a precizat pe platforma online Twitter că scriitorul a murit după o scurtă suferinţă, într-un spital din sudul Franţei.

Născut în 1939, la Brighton (sudul Marii Britanii), scriitorul a devenit celebru la nivel mondial după ce a publicat, în 1990, romanul "Un an bun", poveste inspirată de primul său an petrecut în Provence, unde s-a mutat în 1987. Romanul s-a vândut în peste şase milioane de exemplare şi a fost tradus în aproximativ 40 de limbi străine, inclusiv în română, la editura RAO.

Modul călduros în care a descris Provenţa i-a determinat pe mii de britanici, dar şi japonezi şi australieni să se mute în această regiune a Franţei.

Cartea a stat la baza mai multor adaptări, printre care un serial TV difuzat în 1993 şi un film regizat de Ridley Scott, lansat în 2006, cu Marion Cotillard şi Russell Crowe în distribuţie.

Trăind izolat într-un sat din Provence, Peter Mayle a mai scris, printre altele, "Provence pentru totdeauna" şi "Provence de la A la Z".

Victimă a succesului său, Peter Mayle s-a mutat discret în Vaugines, un sat situat în Vaucluse, pentru a scăpa de numeroşii turişti care veneau să viziteze locuinţa sa din Menerbes.

În 2002, a primit Legiunea de Onoare în rang de Cavaler, pentru contribuţia sa la dezvoltarea culturii franceze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO