Sistemul de învăţământ din România nu este încă atât de bine dezvoltat în domeniul energiei regenerabile pentru a putea produce tineri absolvenţi cu un nivel de pregătire care să satisfacă cerinţele pieţei, este de părere Sebastian Enache, director pentru dezvoltarea afacerii în cadrul Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România.
“Studenţii şi absolvenţii nu sunt atât de bine pregătiţi să intre pe piaţa muncii precum ne-am dori, nici din punct de vedere teoretic, nici din punct de vedere practic. De fiecare dată când recrutăm un candidat, suntem nevoiţi să îl trecem printr-un proces minim de instruire. Dacă universităţile ar dezvolta mai mult energiile regenerabile şi ar spori partea de practică a acestui domeniu prin parteneriate public-private, totul ar fi mai simplu”, spune Sebastian Enache, care se ocupă de politicile de dezvoltare a grupului ce numără circa 180 de angajaţi, cu o vârstă medie de peste 32 de ani.
În România, opţiunile tinerilor care vor să se specializeze în domeniul energiei regenerabile sunt destul de reduse, numărul facultăţilor care oferă astfel de oportunităţi fiind redus. De altfel, unele instituţii de învăţământ superior au început să ofere studenţilor programe de studiu în sectorul energiei regenerabile abia de anul trecut. În prezent, printre universităţile care au programe specifice acestui domeniu se numără Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea din Oradea, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş“ sau Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Potrivit lui Sebastian Enache, deşi peste 75% din angajaţii companiei sunt ingineri, iar unii chiar au experienţă în domeniu, recrutarea de specialişti rămâne încă o “piatră de încercare” pentru Monsson Group.
“Este destul de dificil să găseşti oameni cu experienţă şi cu un anumit «know-how», având în vedere că aceasta este încă o industrie nouă pentru România. Sigur, avem şi angajaţi cu experienţă, care au lucrat anterior în companii din acelaşi domeniu, însă numărul lor este redus. În contextul acesta, soluţia noastră vine după recrutare, când le oferim angajaţilor un program de training şi instruire la locul de muncă, ce poate dura şi până la trei luni”, explică Enache.
Majoritatea aplicaţiilor pentru joburi sunt “semnate” de absolvenţi de facultate
Deşi susţine că tinerii care vin la interviurile de angajare nu sunt suficient de bine pregătiţi pentru a face faţă sarcinilor unui job în industria regenerabilelor, Sebastian Enache afirmă că cele mai multe aplicaţii pentru posturile scoase la concurs de companie vin tocmai din partea absolvenţilor de studii superioare.
“În mare parte, cei care vor să lucreze în acest domeniu sunt tineri, majoritatea absolvenţi ai facultăţilor tehnice, atraşi de noutatea industriei în care activăm. De altfel, am mai observat în CV-urile lor o creştere generală a gradului de profesionalizare. Ei nu se mai limitează doar la studii superioare, se orientează şi către alte calificări şi specializări conexe domeniului în care s-au pregătit”, adaugă el.
În prezent, circa 140.000 de tineri învaţă în facultăţile cu profil tehnic din România, însă numai 2,5% (aproape 3.400) vor să devină ingineri energeticieni, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
“În procesele de recrutare demarate de-alungul timpului am cunoscut tineri foarte bine pregătiţi în domeniu, dar şi tineri care, deşi au absolvit o instituţie de învăţământ superior, încă îşi mai căutau «drumul» în profesie”, adaugă Enache.
Potrivit ultimelor informaţii oferite de companie, la finalul anului trecut afacerile Monsson Group s-au ridicat la circa 10 milioane de euro.