Profesii

Sfatul specialistului: La vanatoare de cariere

Sfatul specialistului: La vanatoare de cariere

Alina Botezatu, managing partner Perspective Group: Faceti-va insa timp si pentru aceasta intalnire intrucat daca amanati prea mult este posibil sa nu mai fie de actualitate si sa regretati. Nu uitati ca nu sunteti singura persoana "vanata"!

26.05.2008, 00:10 38

In Romania angajatii informati au auzit despre firme de head-hunting si stiu ca exista posibilitatea sa fie "vanati" intr-o buna zi. Multi isi doresc sa li se intample si lor, sa li se ofere o sansa de dezvoltare profesionala ce poate fi unica in viata.

Majoritatea sunt deschisi, poate au mai fost contactati de head-hunteri si stiu cum e, altii au auzit de la prieteni sau cunostinte si isi doresc sa fie pe lista head-hunterilor. Aceasta categorie ii include de obicei pe cei care au succes si "atrag norocul" pentru ca stiu cum sa-si construiasca relatii solide de business si sa le mentina in timp.

Este insa si o categorie de suspiciosi care atunci cand sunt "vanati" se gandesc ca poate cineva doreste sa le joace o farsa sau sa le verifice loialitatea si le este teama sa vorbeasca cu persoane pe care nu le cunosc.

Altii, arogantii, se simt superiori si nu agreeaza deloc ideea de a fi "deranjati" de un necunoscut care sa le faca o propunere nesolicitata. Ei sunt cei care au impresia ca "stapanesc lumea" atitudine gresita care nu face decat sa-i indeparteze de head-hunteri, care, cel mai probabil, nu-i vor contacta a doua oara.

Iata cateva tips & tricks:
Este posibil sa fiti sunati direct pe mobil. Nu insistati sa aflati de unde are head-hunterul numarul si cum v-a gasit! Este "secretul meseriei" deci nu va va indica sursa mai mult ca sigur. Si chiar daca ati sti, ar schimba cu ceva lucrurile?

In momentul in care sunteti contactati de un head-hunter trebuie sa fiti constienti ca acest lucru nu este deloc intamplator. Mai mult, ar trebui sa fiti flatati: inseamna ca sunteti apreciati si valorosi! Pentru a ajunge sa va contacteze head-hunterul a facut cercetari demne de activitatea unui agent secret, a investigat si studiat in prealabil saptamani sau luni de zile.

Nu tratati cu indiferenta apelul telefonic! Daca o persoana incearca sa va contacteze, dar nu va gaseste si lasa la secretariat doar numele, numarul sau de telefon si foarte putine detalii, este posibil ca apelul sa provina de la un head-hunter.

Chiar daca nu cunoasteti persoana si nu va ganditi sa schimbati locul de munca sunati inapoi. In primul rand din politete, dar si pentru ca, intr-o buna zi, e posibil sa fiti voi in situatia de a suna acel consultant pentru a va ajuta sa gasiti un job!
Pentru ca nu stiti cine v-a contactat insa ati dori sa aveti mai multe informatii inainte de a suna inapoi e suficient sa faceti cateva cercetari inainte: internetul poate fi o sursa excelenta si mai mult ca sigur ca veti gasi informatiile dorite.

Nu fiti aroganti! Nu subestimati oferta primita si nu fiti expeditivi! Mi s-a intamplat de cateva ori sa mi se raspunda cu un brutal "Nu ma intereseaza" fara sa fiu macar intrebata despre ce este vorba, care sunt oportunitatile si pentru ce gen de companie. Interlocutorul nu a manifestat nici cea mai mica curiozitate, caci interes e mult spus. Nu mi-a dat nici o posibilitate sa-i prezint propunerea ca sa o poata evalua, ci aproape mi-a inchis telefonul in nas. Mai e cazul sa adaug ca nu mi-a multumit pentru ca l-am contactat?!

Sugestia mea? Nu va costa nimic sa fiti deschisi, politicosi si amabili. Chiar daca nu sunteti in acel moment in cautarea unui nou job dati-i posibilitatea head-hunterului sa va spuna despre ce este vorba, adresati cateva intrebari in masura sa va lamureasca. Va va fi mai usor sa luati o decizie dupa ce veti cantari cu atentie informatiile.
Daca nu sunteti interesati, puteti fi rugati sa-i recomandati o persoana ce ar putea fi interesata. Fiti deschisi si faceti o sugestie daca aveti posibilitatea.

Daca nu sunteti decisi in legatura cu propunerea, acceptati invitatia head-hunterului de a va cunoaste personal. Veti avea posibilitatea sa aflati mai multe detalii, poate sunt aspecte la care nici nu va gandeati.

Asa cum a fost si situatia unei Consultante Senior dintr-o firma de consultanta cunoscuta careia i-am propus un job de HR Director intr-o mare companie din domeniul retail. Ea nu dorea initial sa schimbe ceea ce facea pentru ca isi iubea jobul insa a vrut sa ne cunoastem si nu a regretat decizia luata! A hotarat sa mearga mai departe, s-a intalnit cu angajatorul si a acceptat oferta care ii oferea posibilitati de dezvoltare excelente!
Chiar daca nu veti merge mai departe, ati avut ocazia de a-l cunoaste pe head-hunter si el pe voi asa incat va va fi mai usor sa mentineti legatura. Fiti deschisi si transparenti, cooperati! Uimite ca au fost contactate in acest mod unor persoane le este greu sau refuza sa ofere cele cateva informatii solicitate de catre head-hunter la telefon. Chiar daca sunt interesati, amana momentul unei intalniri sau ingreuneaza intentionat lucrurile, pretinzand mereu ca sunt foarte ocupati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO