Profesii

Sfaturi pentru străinii care vin în Bucureşti: Feriţi-vă de câinii vagabonzi şi de hoţi!

Sfaturi pentru străinii care vin în Bucureşti: Feriţi-vă de câinii vagabonzi şi de hoţi!

Autor: Adelina Mihai

19.12.2011, 00:03 820

Nu faceţi jogging, evitaţi mersul pe bicicletă şi nu vă împri­ete­niţi cu maidanezii, pentru că 10.000 de români au fost muş­caţi în 2010 de câinii vagabonzi - acesta este doar unul din sfa­turile dintr-o broşură pe care au primit-o peste 400 de pro­fe­sori de afaceri internaţionale care au venit la Bucureşti pentru a-şi prezenta lucrările în cadrul Academiei de Studii Eco­no­mi­ce.

În timp ce în alte ţări informaţiile practice oferite turiş­ti­lor străini vizează, în special, mo­dalităţile de folosire a trans­por­tului în comun, distanţele din­tre principalele obiective turis­tice sau care sunt hote­lurile şi restaurantele pe care să le evite, în România abundă atenţionările legate de câini vaga­bonzi, hoţi de buzunare, taxiuri ilegale sau case de schimb valutar cu comisioane-record.


Sfaturi practice oferite străinilor care au venit în urmă cu două săptămâni la Bucureşti:

  • Vă recomandăm să retrageţi bani numai de la bănci sau de la bancomatele din interiorul băncilor sau hotelurilor. Sunt destul de multe bănci în centrul oraşului şi în jurul hotelurilor recomandate.

  • Nu schimbaţi banii pe stradă. Nici măcar să nu vă gândiţi la asta, pentru că riscaţi să fiţi înşelaţi. Dacă vă decideţi să schimbaţi bani la aeroport sau la recepţia hotelului, să vă aşteptaţi la cursuri de schimb nerentabile. Dacă vreţi să schimbaţi bani la o casă de schimb valutar, riscaţi să plătiţi un comision. De asemenea, casele de schimb valutar sunt locuri mai nesigure decât băncile.

  • Puteţi plăti cu cardul în majoritatea locurilor, dar niciodată nu-l lăsaţi nesupravegheat; chelnerul/vânzătorul este obligat să vă aducă POS-ul, dacă îl veţi cere.

  • Fiţi atenţi la câinii vagabonzi, care pot deveni destul de agresivi. Nu vă recomandăm să alergaţi, să mergeţi cu bicicleta sau să desfăşuraţi alte activităţI care să îi provoace. Nu vă împrieteniţi cu câinii vagabonzi. Maidanezii sunt o adevărată problemă. Peste 10.000 de oameni au fost muşcaţi de câinii vagabonzi din Bucureşti în 2010. Dacă se întâmplă să fiţi muşcat, mergeţi imediat la Institutul Matei Balş (Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, pavilion 4; telefon: 021/2080980, interior 4880).

  • Nu folosiţi mijloacele de transport în comun supraaglomerate. În caz contrar, riscaţi să fiţi victima hoţilor de buzunare.

  • Nu folosiţi legitimaţiile de la conferinţă în afara locului de desfăşurare a evenimentului. Altfel, puteţi deveni ţinta hoţilor de buzunare pentru că sunteţi străin.

  • Nu vă ţineţi portofelul în buzunarele de la spate, pentru că riscaţi să deveniţi victima hoţilor de buzunare.

  • Nu mergeţi singuri în pub-uri sau în cluburi. Păstraţi-vă, pe cât posibil, un profil discret.

  • Dacă plecaţi de la club noaptea târziu, este mai bine să rugaţi angajaţii clubului să vă cheme un taxi sau să folosiţi companiile de taxi pe care vi le-am recomandat.

  • Şoferii taxiurilor private, neînregistrate sau false ar putea să vă ia o mică avere şi să devină violenţi dacă refuzaţi să plătiţi.

  • Centrul Vechi este un loc unic, dar într-un cartier variat.

  • Sunaţi la 112 dacă vă confruntaţi cu o situaţie de urgenţă. Explicaţi problema şi locul în care vă aflaţi.

  • Dacă luaţi masa în oraş, fiţi atenţi la preţuri. Unele restaurante afişează preţuri pentru 100 de grame (însă unele bucăţi de friptură ar putea avea 300 -400 de grame).

  • Vinurile, chiar şi cele româneşti, sunt vândute la preţuri foarte mari în majoritatea localurilor. Berea locală însă este foarte ieftină. Ursus, Silva, Timişoreana sau Ciuc sunt doar câteva din cele mai cunoscute mărci locale de bere.

Sursa: Programul conferinţei European International Business Academy (EIBA), desfăşurată la Bucureşti în perioada 8- 10 decembrie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO