Profesii

Sindicaliştii, scrisoare către autorităţi: Propun reformarea Poliţiei şi modificarea legislaţiei

Sindicaliştii, scrisoare către autorităţi: Propun...

Autor: Departamentul Social

09.06.2019, 17:13 76

Ca urmare a ultimelor evenimente petrecute la nivel national şi la care au participat inclusiv poliţiştii, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie supune atenţiei Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Camerei Deputaţilor, Senatului şi Ministerului de Interne, prin intermediul unei scrisori deschise, anumite cerinţe menite să ajute la buna funcţionare a Poliţiei Române: reformarea Poliţiei şi modificarea legislaţiei şi întărirea autorităţii poliţistului.

„Reforma trebuie începută cu aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, al Inspectoratului General al Poliţiei Române şi terminând cu ultimele posturi de poliţie rurală, cât mai curând posibil. O analiză simplă ne arată că, prin eficientizarea activităţii, simplificarea procedurilor şi reducerea birocraţiei, aproximativ 40% din personalul structurilor suport, ar putea fi repartizaţi în operativ, acolo unde este cea mai mare nevoie de oameni. Pentru funcţiile de conducere trebuie organizate concursuri transparente, singurul criteriu important fiind acela de competenţă, totodată trebuie eliminate acele desemnări, împuterniciri şi prelungiri în funcţiile manageriale, a unor oameni obedienţi, puşi acolo pe criterii politice”, se arată în scrisoarea către forurile menţionate, semnată de Iulian Surugiu, liderul sindicatului.

Potrivit acestuia, organziaţia a solicitat în repetate rânduri verificarea evidenţelor cu şefii din Poliţia Română care beneficiază de maşină şi şofer de serviciu, considerând că mulţi dintre ei pot conduce singuri, iar alţii pot utiliza autoturismele personale, aşa cum o fac simplii poliţişti.

„Totodată trebuie clarificată şi organizarea poliţiei din mediul rural unde avem în prezent şi secţii şi posturi de poliţie fară o eficienţă maximă, cu funcţii multe şi lucrători puţini. Programul de lucru al poliţiştilor este foarte important, acesta trebuie să fie bine structurat, cu timp suficient de refacere a capacităţii de muncă, timp liber corespunzător, acordat după consultarea oamenilor, deoarece numai aşa putem obţine un randament maxim”, mai arată Surugiu.

În privinţa modificării legislaţiei, sursa citată a menţionat că modificarea statutului poliţistului nu este suficientă, deoarece legea trebuie schimbată în totalitate şi de asemenea trebuie introdus în lege şi Ghidul Carierei Poliţistului.

„În paralel, trebuie adoptat un set de legi menite să întărească autoritatea poliţistului român pe de o parte şi siguranţa cetăţeanului pe de alta, cu prevederi clare şi sancţiuni cât mai dure, pentru a descuraja orice om rău intenţionat şi certat cu legea. Evoluţia societăţii şi cerinţele actuale fac ca reformarea poliţiei şi schimbarea legislaţiei să fie o necesitate, asta dacă ne dorim o poliţie performantă de care să beneficieze cetăţenii cinstiţi ai acestei ţări, fără evenimente nefericite, ca cele pe care le cunoaştem cu toţii, în care poliţiştii au fost ultragiaţi sau chiar ucişi la datorie”, mai punctează liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO