Profesii

Sindicatele din industria alimentară: 10.000 de angajaţi din industria alimentară şi agricultură sunt omişi de la creşterea salariului minim la 3.000 de lei brut/lună

Sindicatele din industria alimentară: 10.000 de...

Autor: Cristina Bellu

18.04.2022, 11:40 431

Aproximativ 10.000 de angajaţi din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţiilor din domeniul pisciculturii nu vor beneficia de prevederile legii adoptată recent de Camera Deputaţilor, for decizional, care stabileşte nivelul salariului minim garantat în industria alimentară şi agricultură la 3.000 lei brut/lună.

“Alegem să credem că este vorba doar despre o eroare şi cerem Guvernului o rezolvare rapidă, prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă săptămâna viitoare, astfel încât şi angajaţii din sectoarele menţionate să beneficieze de majorarea salariului minim brut garantat, începând cu 1 mai” spun reprezentanţii SINDALIMENTA, organizaţie care reuneşte peste 25.000 de membri de sindicat din  industria alimentară şi agricultură.

Potrivit acestora, eroarea se poate datora faptului că sectorul Industria Alimentară al Băuturilor şi Tutunului înseamnă activitatea în două coduri CAEN 10 şi 11. La codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea şi conservarea cărnii, a peştelui, crustaceelor şi moluştelor, precum şi fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, adică pentru angajaţii din domeniile incluse în codul CAEN 10.

La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe şi legume, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) şi a berii (cod CAEN 1105).

Cum proiectul nu face referire la aceste activităţi, angajaţii din aceste sectoare, deşi sunt asimilaţi industriei alimentare, nu pot beneficia de creşterea salariului, explică reprezentanţii SINDALIMENTA.

Totodată, sindicatele din industria alimentară atrag atenţia că de la prevederile viitoarei legi au fost excluşi şi angajaţii din domeniul pisciculturii, deşi domeniul figurează în codul CAEN 10.

“În aceste condiţii, solicităm Guvernului României îndreptarea cât mai rapidă a greşelii”, spun reprezentanţii SINDALIMENTA.

Ei menţionează că demersurile pentru iniţierea acestei legi, care să stabilească un salariu minim garantat de 3.000 de lei brut/lună, au pornit de la necesitatea fidelizării forţei de muncă şi de la dorinţa de a-i determina pe românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă acasă.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO