• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Profesii

Sindicatele subminează propunerile investitorilor străini de relansare a pieţei muncii

Sindicatele subminează propunerile investitorilor străini de relansare a pieţei muncii

Autor: Adelina Mihai

27.01.2011, 23:56 65

Doar una din cinci propuneri de modificare a Codului munciipropuse de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) şi AmCham a fostacceptată de varianta proiectului propus de sindicate şi patronate,ceea ce înseamnă că este posibil ca în varianta finală ajunsă laGuvern să nu fie modificări semnificative ale legislaţiei actuale.Codul muncii, aflat în dezbatere publică de pe 10 decembrie, a fostieri subiectul de discuţie pentru premierul Emil Boc, sindicate şipatronate. Boc a acceptat 17 propuneri, iar alte trei au rămas îndiscuţie.

Una dintre cele mai importante - dar totodată şi una dintre celemai controversate - modificări propuse la Codul muncii esteprelungirea perioade de probă de la 30 la 45 de zile pentrufuncţiile de execuţie şi de la 90 de zile la 120 de zile pentrufuncţiile de conducere.

"Ar fi o măsură foarte bună, pentru că la nivel de topmanagement nu poţi să ceri cuiva să fie performant după 2-3 luni.După şase luni însă, se pot vedea primele rezultate aleperformanţei unui manager", este de părere Mihaela Damian, countrymanager al firmei de executive search Spengler Fox. În general,headhunterii oferă o garanţie cuprinsă între 9 luni şi un an pentruun executiv plasat, iar dacă acesta nu corespunde cerinţelorcompaniei, atunci consultantul va trebui să facă un alt proiect,gratuit. Prevederile din acest proiect au fost elaborate de oechipă de experţi ai Consiliului Investitorilor Străini, oorganizaţie care reuneşte peste 100 dintre cele mai puternicecompanii private cu afaceri de 36 de miliarde de euro (adică 15%din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România). Cu toateacestea, sindicatele s-au aliat cu patronatele "româneşti" şi auadus săptămâna trecută o serie de modificări la proiectul demodificare la Codul muncii propus de investitorii străini şi deCamera de Comerţ Româno-Americană (AmCham).

O altă prevedere propusă de investitorii străini arată că, încazul în care angajatorul este nevoit să-şi reducă activitatea dinmotive economice, poate să acorde zile libere plătite din care potfi compensate eventualele ore suplimentare care se vor lucra de-alungul anului. Sindicaliştii şi reprezentanţii patronatelor nu auacceptat această propunere, pentru că "nu prezintă garanţiiîmpotriva abuzurilor".

Doina Ciomag, directorul executiv al CIS, a spus ieri, pentruMediafax, că orice amânare în amendarea legislaţiei muncii, însensul flexibilizării forţei de muncă, întârzie procesul derevenire a economiei.

Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, care are peste2.000 de salariaţi, spune că "o intervenţie a Guvernului estebinevenită, deoarece există distorsiuni în piaţa muncii, înprincipal în cazul reprezentărilor la negocierile salariilorcolective. Problema pleacă de la reprezentare. Lucrurile sunt atâtde complicate şi anormale încât trebuia făcut ceva".

Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical, din careface parte sindicatul Automobile Dacia, spune că, de fapt, nici nuar fi trebuit modificată legislaţia muncii. Pe de altă parte,angajatorii se plângeau adesea că actuala legislaţie estefavorabilă angajaţilor şi că, de multe ori, din cauza birocraţiei,pierdeau în instanţă procesele iniţiate de angajaţi. Acest lucru nui-a împiedicat însă să dea afară 700.000 de oameni de la începutulcrizei.

Costin spune că elementele de ridigitate şi flexibilitate apieţei muncii sunt evidenţiate de o unitate de cercetare a BănciiMondiale pe baza unor indicatori: dificultăţile la angajare aleunei persoane, rigiditatea programului de lucru, dificultăţi înprocesul de disponibilizare şi costurile disponibilizării.

"Competitivitatea economiei naţionale este dată de anumiţifactori: cadru legislativ, infrastructură, servicii, justiţieeficientă şi incoruptibilă, administraţie eficientă şinebirocratică, calitatea resurselor umane şi nivelul tehnologic.Pentru că în România nu există niciunul dintre acestea, singurulelement de competitivitate la care se poate umbla este forţa demuncă, pe care vor s-o mai scadă", a spus Costin.

El a mai spus că inclusiv costurile pentru munca suplimentarăprestată - după program sau în weekend - reprezintă un element derigiditate în legislaţia muncii

"Costul mediu brut al forţei de muncă în România este de 3 europe oră. Suntem penultimii din Europa din punctul de vedere alcostului orar al forţei de muncă, după Bulgaria, unde este de 2,7euro/oră. CIS şi AmCham vor o forţă de muncă mai ieftină, săplătească mai puţin orele suplimentare şi orele lucrate în weekend,dar actuala lege le permite acest lucru prin agenţii de muncătemporară. Şi reprezentanţii FMI ne-au dat dreptate la întâlnireadin această săptămână", a mai spus Costin.

Reprezentanţii CIS spun însă că, dacă se adoptă varianta propusăde ei pentru modificarea Codului muncii, s-ar crea 90.000 de noilocuri de muncă, ca urmare a eliminării birocraţiei şi amodificării regimului de muncă temporară.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246