Profesii

Sindicatul, cea mai mare teama a directorilor de HR

Sindicatul, cea mai mare teama a directorilor de HR

Gradul de sindicalizare a angajatilor din Romania este cuprins intre 50 si 52% din numarul total de salariati. Un sindicat se poate constitui relativ simplu: un grup de cel putin 15 angajati, care lucreaza in aceeasi companie sau in companii diferite, dar din aceeasi ramura de activitate, trebuie sa-si dobandeasca personalitate juridica prin inscrierea la judecatorie.

08.11.2009, 23:30 5773

Un numar de aproximativ 2,4 de milioane de angajati din Romaniasunt cuprinsi in sindicate, iar jumatate din acestia provin dinsectorul privat. Vocea sindicalistilor a inceput sa se faca tot maiauzita in ultimele luni pe fondul negocierilor cu Guvernul pe temasalariului minim, al concedierilor in randul bugetarilor, alconcediului fara plata de doua saptamani (masura care de altfel nua fost implementata) sau chiar acorduri de finantareinternationala, cum este cel incheiat cu FMI.
Printre cele mai active organizatii sindicale infiintate deangajatii din companiile private se numara cele din cadrul marilorcompanii cum sunt Automobile Dacia sau Arcelor Mittal. De cealaltaparte, sindicatele de la stat sunt unul din cei mai importantifactori de presiune, in special in situatii de criza. Temasindicatelor este cel putin tabu in mediul de resurse umane.
"Cu siguranta, sindicatele reprezinta una dintre cele mai maritemeri ale directorilor de HR, insa nu as vrea sa starnesc ideifacand aceasta afirmatie", spune managerul de resurse umane aluneia din cele mai mari companii care se ocupa cu activitatifinanciare si care are aproape 900 de angajati pe piatalocala.
Rolul sindicatelor din companiile private dintre Romania a crescutsemnificativ in ultimii ani, ca urmare a faptului ca multeorganizatii sindicale au obtinut majorari salariale importante sauo flexibilizare a programului de lucru pentru angajati in urmanegocierilor cu angajatorul.
"Gradul de sindicalizare a angajatilor din Romania este cuprinsintre 50 si 52% din numarul total de salariati, ceea ce corespundeunui numar de aproximativ 2,3 - 2,4 milioane de persoane. Dintreacestia, mai putin de jumatate provin din sectorul bugetar, ceea ceinseamna ca un milion de bugetari sunt cuprinsi in sindicate, iarrestul de 1,3 - 1,4 milioane provin din sectorul economic privat,dar unde putem include si intreprinderi aflate in proprietateastatului, cum este, de exemplu, Hidroelectrica", precizeaza BogdanHossu, presedintele sindicatului Cartel Alfa. El a mai precizat canumarul angajatilor din sectorul privat care sunt membri desindicate ajunge pana la 1,2 mil. de salariati.
Un sindicat se poate constitui relativ simplu: un grup de cel putin15 angajati, care lucreaza in aceeasi companie sau in companiidiferite, dar din aceeasi ramura de activitate, trebuie sa-sidobandeasca personalitate juridica prin inscrierea lajudecatorie.
"Intr-o firma mica, in care oamenii se cunosc, nu cred ca estenecesara formarea unui sindicat. Insa cred ca daca o firmadepaseste 300 - 400 de angajati este necesar un sindicat. Dinmoment ce exista o lege a sindicatelor, inseamna ca acestea suntutile", spune Constantin Stroe, vicepresedintele constructoruluiAutomobile Dacia, care numara 13.000 de salariati.

Dacia si Arcelor Mittal, companiile private cu cele maiactive sindicate
Sindicatele angajatilor de la companiile Dacia Group si ArcelorMittal sunt cele mai active sindicate din mediul privat, potrivitopiniilor mai multor specialisti din piata.
"Cele mai mari sindicate locale se regasesc acolo unde se aflagrupata forta de munca de mari dimensiuni, cu o anumita istorie siexperienta in organizarea sindicala, in principiu pe locul marilorplatforme industriale privatizate intre timp", sustine Vlad Neacsu,partener in cadrul casei de avocatura Popovici Nitu &Asociatii.
De exemplu, sindicatul Automobile Dacia, catalogat de specialistidrept cel mai puternic de pe piata locala, a reusit sa obtina inacest an o majorare salariala cu suma de 110 lei pentru fiecareangajat in parte, in urma negocierilor cu reprezentantiicompaniei.
"Un sindicat de puterea celui de la Dacia nu se mai gaseste pepiata. Daca m-ar intreba cineva ce calificativ as da sindicatului,chiar daca mi-au facut uneori vanatai, trebuie sa spun ca am avut ocolaborare admirabila cu ei. Am traversat cinci greve de o duritatefara seama, in care mi s-a cerut si demisia", apreciaza ConstantinStroe, vicpresedintele Dacia. In opinia sa, fara acordulsindicatului, conducerea companiei nu ar mai fi obtinutprivatizarea Dacia.
Cu toate acestea, raportul de forte intre sindicat si patronat esteo negociere continua, in care fiecare dintre parti incearca sa isimaximizeze castigul.
Astfel, victoria din acest an a sindicalistilor de la Dacia nu afost una totala. Ei au solicitat initial o majorare salarialalunara in suma fixa de 550 de lei pentru fiecare salariat in parte,aceasta fiind cea mai mare solicitare de acest gen dinindustrie.
"Atata vreme cat vorbim de o relatie sanatoasa de colaborare intreparti care se doreste continuata intre angajator si salariati, nuputem vorbi de victorii exclusive, unilaterale, doar ale uneia dinparti asupra celeilalte", mai spune Neacsu.

Relatia dintre angajator si sindicat, ca ocasnicie
Relatia dintre liderii companiei si liderii sindicali poate ficomparata cu relatia dintr-o casatorie, spun specialistii, in carecastiga cine poate: daca sindicatele pot face presiuni asupracompaniei si pot solicita informatii cu privire la activitateaacesteia, angajatorii au avantajul de a-si face o strategie demanagement care nu poate fi controlata de sindicate.
"Pana la urma, in toate cazurile in care avem o relatie sanatoasade cooperare intre parti, care se doreste continuata, se ajunge totla un acord; desigur, aceasta se poate cristaliza mai devreme saumai tarziu, intr-un mod mai putin liber sau <asistat> legal(folosind instrumente de presiune juridica) si eventual cuconsecinte financiare mai mult sau mai putin luate in calcul de labun inceput", mai spune Neacsu.
Chiar daca liderii sindicali de la Dacia au fost implicati si innegocieri precum cele din perioada postpreluare de catre Renault,cand au fost concediati mai mult de 16.000 de angajati, negociericare au fost mult mai dure decat revendicarile salariale dinaceasta primavara, cererile lor nu au putut fi satisfacuteintegral.
"Sindicalistii ne-au inteles atunci cand a trebuit sa impartimsaracie, se poate lucra cu ei in parteneriat atunci cand iti estegreu, au inteles ca nu patronul plateste, ci clientul", adaugaStroe.
Pe de alta parte, nici politica internationala a Renault, care apreluat in urma cu zece ani Dacia, nu putea permite ca cererilesindicalistilor sa fie solutionate favorabil pentru angajati intotalitate. Nici in Franta Renault nu a fost de acord cu toaterevendicarile sindicatului CGT, unul dintre cele mai puternice dintara.

Avem nevoie de sindicate?
In opinia vicepresedintelui de la Dacia, rolul unui sindicat estefoarte util pentru sefii de companii, pentru ca ii obliga saactioneze cinstit.
"Este bine sa ai in permanenta pe cineva care te vegheze, pentru capot aparea unele slabiciuni umane", explica Stroe.
Un alt angajator cu o reprezentativitate sindicala semnificativaeste Arcelor Mittal Galati. Compania siderurgica a trimis in somajtehnic toti cei peste 10.000 de angajati in acest an, pe fondullipsei de comenzi. Din toamna anului trecut, compania a oprittemporar unele otelarii, furnale si laminoare pentru a nu producepe stoc si a inchis Uzina CocsoChimica, preferand sa importe cocs.Sindicatele formate in cadrul companiei au avut un rol activ innegocierea unor pachete financiare stimulative pentru plecarea a4.000 de salariati. De asemenea, sindicalistii au avut mai multemitinguri de protest si au trimis si la Curtea Constitutionala undosar care viza un conflict de interese cu angajatorul.

Unu din trei angajati de la Selgros este membru desindicat
In cadrul retailerului alimentar Selgros Cash& Carry, peste otreime din cei aproximativ 5.000 de angajati sunt membri in cadrulcelor doua sindicate care functioneaza in companie, SindicatulNational Selgros, cu sediul in Brasov si Sindicatul Liber Selgros,cu sediul in Ploiesti.
"Fiecaruia dintre sindicate i-a fost pus la dispozitie un sediu sidotari administrative corespunzatoare. Prima mare reusita inrelatia cu sindicatele am avut-o anul trecut, cand am incheiatcontractul colectiv de munca la nivel de unitate, un contractmultianual, valabil pana in 2011, dupa negocieri care au durataproximativ doua luni", sustine Pia Krauss, directorul de marketingal Selgros Cash& Carry Romania.
Anul acesta, compania a negociat in luna august cu sindicatelepentru evitarea concedierilor si a stabilit acordarea de concediifara plata tuturor angajatilor, pentru a reduce cheltuielile cupersonalul.
"Toti angajatii lantului nostru de magazine sunt in concediu faraplata un numar de maximum 5 zile pe luna, in lunile septembrie,octombrie si noiembrie 2009. Nu am avut situatii in care angajatiisa fi parasit compania din acest motiv", adauga Krauss.
In prezent, negocierile cu sindicatele din cadrul retailerului serefera la clauzele anuale si la incercarea de a evitaconcedierile.
"Deocamdata, derulam negocieri pentru cele patru capitole dincontractul colectiv de munca. Dorim o majorare a salariilor cu panala 20%, insa nu stiu daca sunt dispusi sa ne-o acorde. O altasolicitare se refera la timpul de lucru, unde vrem acordarea uneizile in plus la concediul de odihna, care sa fie acordata infunctie de vechime. Mai cerem modificari la programul de lucru sila sporuri", precizeaza Laurentiu Eftimie, presedinteleSindicatului Liber Selgros Romania si adjunct-sef de raion incadrul Selgros. In prezent, sporurile acordate de Selgros auvaloarea de 10% din salariu pentru zilele de sambata lucrate, 15%pentru duminici, iar un alt spor de 5% se acorda in functie devechime si este inclus in salariul de baza.
"Vrem sa obtinem un spor de 10% pentru vechime pentru angajatiicare lucreaza de peste zece ani. Pana la aparitia sindicatului,primeam sporuri de numai 15% pentru tot weekendul", mai spuneEftimie.
Sindicatul Liber Selgros Romania a fost infiintat in luna august aanului 2007, fara acordul conducerii companiei. In iunie 2008,sindicatul a declansat greva japoneza in cadrul magazinului dinPloiesti si a protestat impotriva deciziei conducerii Selgros de aignora dreptul la negocieri colective, potrivit datelor de pesite-ul organizatiei sindicale.
"Deocamdata avem o relatie destul de buna cu angajatorul. Anulacesta va fi putin mai greu sa negociem, avand in vedere faptul caactuala criza aduce un motiv in plus pentru fiecare patron sa nu iaprea multe hotarari care sa avantajeze angajatii", mai spuneliderul sindicatului care are aproximativ 300 de membri.
"Eu am fost vazut ca un junghi in fata liderilor companiei, pentruca sindicatul a aparut fara acordul lor, in urma nevoilorsalariatilor. Sindicatele reprezinta un motiv de teama pentruangajatori, dar exista si o strategie in randul marilor companii dea contracara organizatiile sindicale", explica Eftimie.
De aceeasi parere este si partenerul in cadrul casei de avocaturaPopovici Nitu & Asociatii, insa o astfel de situatie nu poatefi generalizata.
"Intr-adevar, poate in unele cazuri constituirea sau intrarea unuisindicat este privita cu retinere, asimilata cu obligatia deacceptare a unui intrus sau cel putin cu riscul unor complicatiinedorite. Insa cred ca e greu de generalizat pornind de la acesteabordari mai reticente", mai spune Neacsu.

90% din salariatii norvegieni, suedezi si finlandezi facparte din sindicate
Gradul de sindicalizare din statele din nordul Europei este de 90%,insa numarul de angajati care provin din sectorul de stat si dincel privat cuprinsi in sindicate difera.
"In tarile nordice, din numarul total de salariati, cam 15- 20%sunt bugetari. In aceste tari, gradul de sindicalizare a ramasacelasi de 50 de ani incoace", mai spune Hossu.
In state precum Belgia, Germania sau Olanda, gradul desindicalizare este cuprins intre 40 si 60%, similar cu cel dinRomania. O reprezentativitate mai slaba a angajatilor in sindicateo au statele din sudul si sud-vestul Europei. Daca Italia are ungrad de sindicalizare de 20%, iar Franta de 8%, in statele ibericenumai 5% din salariati sunt cuprinsi in sindicate.
"Institutiile sindicale nu au gasit un raspuns la o intrebare defond pe care o pun lucratorii: ce le ofera lor sindicatul? Ei nu austiut cum sa motiveze muncitorii, si au pierdut, in special,angajatii din sectorul de IMM-uri", adauga Hossu.


Cum lupta angajatii romani cu angajatorii

  • Jumatate din salariatii romani sunt membri ai sindicatelor
  • 1,2 mil. de angajati care fac parte din sindicate provin dinsectorul privat
  • Companiile private cu cele mai puternice sindicate: AutomobileDacia, Arcelor Mittal
  • Gradul de sindicalizare in Romania (de 50- 52%) este comparabilcu cel din state precum Belgia, Germania sau Olanda
  • Ce rol au sindicatele: negociaza contractele colective demunca, bonusurile, programul de lucru, concediile, protesteaza candnu li se iau in considerare solicitarile si supreavegheazaactivitatea liderilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO