Profesii

Soarta tragică a sute de mii de români care sunt pierduţi între cifre şi statistici. Ce se întâmplă cu ei?

Soarta tragică a sute de mii de români care sunt...
17.10.2015, 02:21 1524

Circa 402.000 de şomeri care primeau sau nu indemnizaţii de la stat au ieşit din statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în prima jumătate a acestui an, însă doar 45% dintre aceştia au trecut de la statutul de şomer la cel de salariat, arată datele publicate de Ministerul Muncii.

„Nereînnoire a cererii de loc de muncă a şo­merilor nein­dem­nizaţi” – acesta este principalul motiv pentru care peste 128.000 de şomeri români au ieşit din statistici în primele şase luni ale anului, ceea ce înseamnă că aceştia au încetat să îşi mai pună speranţele în ANOFM ca organizaţie care să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă.

„Avem o serie de deficienţe la nivel statistic care nu permit crearea unor mecanisme care să urmărească individul după ieşirea din astfel de statistici, mecanisme care să nu aibă rol de supraveghere, ci care să stea la baza politicilor sociale. E posibil ca o parte dintre cei care ies din statis­ticile de şomaj să afişeze o lipsă de încredere în instituţia care le putea inter­media găsirea unui loc de muncă”, a ex­pli­cat Vasile Dâncu, sociolog şi profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj - Napoca, care este şi preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Pe locul doi în topul motivelor ieşirii din statisticile de şomaj este – aşa cum ar trebui să se întâmple în mod curent – încadrarea în muncă pe perioadă nedeterminată, având în vedere că 120.000 de şomeri români şi-au găsit un loc de muncă permanent. Alţi 63.000 de şomeri s-au angajat cu contracte de muncă pe perioadă determinată, mai arată datele ministerului. „România nu are o legis­laţie bună pentru anga­jarea zilierilor, ceea ce automat încurajează munca la gri, iar acesta este un alt motiv care poate explica scoaterea din statisticile de şomaj a unor persoane care nu s-au angajat. În plus, îmi amintesc că noi am făcut odată un studiu în care i-am întrebat pe emigranţii români ce statut ocupaţional aveau înainte să emigreze, iar 30% dintre aceştia au spus că au fost şomeri anterior. Deci este posibil ca fenomenul migraţiei în străinătate să explice de ce unii şomeri nu au avut timp să mai anunţe la agenţiile de şomaj că şi-au găsit de muncă în străinătate”, a mai spus Vasile Dâncu.

În prima jumătate a anului au ieşit din şomaj circa 402.000 de şomeri, număr în scădere cu circa 49.500 de persoane faţă de perioada similară a anului trecut.

„Totuşi, la târgurile de joburi la care am mai participat pentru a face sondaje am observat că sunt foarte mulţi oameni care nu lucrează, dar nici nu acceptă muncă manuală, nu vor să aibă program fix sau preferă joburile part time, cum este cazul tinerilor.  Nici în unele sate unde oamenii trăiesc din agricultura de subzistenţă aceştia nu vor să se angajeze. Aşa se explică şi numărul mare de locuri de muncă vacante anunţate tot de ANOFM”, a mai spus Vasile Dâncu.

De altfel, în primele şase luni ale acestui an peste 700 de şomeri au ieşit din statistici pentru că au refuzat un loc de muncă sau au refuzat nejustificat să urmeze un curs de formare profesională. Pe de altă parte, datele Ministerului Muncii mai arată că în primele şase luni ale anului au intrat în şomaj 370.688 de persoane, în uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut (când au fost înregistraţi în sistem cu peste 10.400 de şomeri noi în primele şase luni).

La finalul lunii iunie, ANOFM avea înregistraţi, în total, 446.703 şomeri (dintre care doar 18% primeau ajutoare de şomaj, restul fiind neindemnizaţi), ceea ce înseamnă că rata şomajului înregistrată a fost de 4,94%.

Bugetul de şomaj a trecut pe excendent în prima parte a anului

Bugetul are un excedent, la şapte luni, de 240 de milioane de lei, la venituri totale de un miliard de lei. În primele şapte luni din anul 2014 bugetul de stat acordase şomajului subvenţii de 275 mil. lei, la venituri de 1,1 mld. lei, ceea ce înseamnă că anul acesta sunt acordate mai puţine indemnizaţii de şomaj, deşi rata şomajului nu variază spectaculos: 4,94% în iunie 2015 faţă de 4,87% în iunie 2014. În primele şapte luni din an fondul de şomaj a cheltuit 786 mil. lei, faţă de 961 mil. lei în perioada corespunzătoare a lui 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO