Profesii

Şomajul a scăzut la 4,9% în decembrie 2020, minimul din martie. Banca Transilvania: Rata medie a şomajului s-ar putea situa la 4,8% în perioada 2020-2022

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania

Autor: Cristina Bellu

01.02.2021, 11:35 108

Rata medie anuală a şomajului s-ar putea situa la 4,8% în perioada 2020-2022, potrivit celor mai recente previziuni din scenariul macroeconomic al Băncii Transilvania.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat astăzi datele privind dinamica pieţei forţei de muncă în decembrie şi anul 2020, din care rezultă o ameliorare a climatului din piaţa forţei de muncă în ultima lună din 2020, evoluţie  susţinută de semnalele de intrare într-un nou ciclu economic şi de mix-ul relaxat de politici economice în implementare, într-un context caracterizat prin optimismul asociat startului campaniei de vaccinare, notează într-o analiză Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Astfel, datele INS indică scăderea numărului de şomeri (15-74 ani) pentru a doua lună consecutiv în decembrie, cu un ritm lunar de 2,5% la 450.000, cel mai redus nivel din luna martie, perioada incidenţei pandemiei coronavirus. 

În dinamică an/an numărul de şomeri s-a majorat cu 22,8% în decembrie şi cu 25,9% în anul 2020, evoluţie determinată de declanşarea crizei sanitare şi consecinţele acestui şoc fără precedent în ultimele decenii, spune  Andrei Rădulescu.

“În ceea ce priveşte rata şomajului se observă o diminuare de la 5,1% în noiembrie la 4,9% în decembrie, cel mai redus nivel din luna martie”.

Este de consemnat declinul ratei şomajului la bărbaţi de la 5,3% în noiembrie la 5,1% în decembrie, minimul din luna februarie. De asemenea, rata şomajului la femei s-a redus de la 4,8% în noiembrie la 4,6% în decembrie, cel mai redus nivel din luna martie. 

Prin urmare, în perioada ianuarie-decembrie 2020 rata medie a şomajului a înregistrat un nivel de 4,9%, în creştere cu un punct procentual an/an, pe fondul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent în perioada postbelică. 

În 2020, rata şomajului la bărbaţi a consemnat un nivel mediu de 5,3%, în urcare cu un punct procentual an/an, în timp ce rata şomajului la femei s-a majorat cu 1,1 puncte procentuale an/an la 4,5%. 

“Estimările econometrice elaborate indică poziţionarea ratei şomajului peste nivelul componentei structurale pentru a zecea lună consecutiv în decembrie, pe fondul incidenţei crizei sanitare, care a determinat finalul ciclului economic post-criză şi tranziţia spre un nou ciclu economic”, concluzionează Andrei Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO