Profesii

Sondaj ZF: Una din două companii vrea să-şi majoreze cu 10% numărul de angajaţi în 2018

Sondaj ZF: Una din două companii vrea să-şi majoreze...

Autor: Cristina Bellu

22.01.2018, 00:05 258

Efervescenţa de pe piaţa muncii va continua şi în acest an, astfel că una din două companii din România intenţionează să-şi crească cu până la 10% numărul de salariaţi, potrivit unei analize a Ziarului Financiar realizată pentru anuarul „Who’s Who in business - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business”.

Studiul, la care au participat 300 de manageri de companii din România, arată că 51,4% dintre companii îşi vor creşte numărul de salariaţi cu 0-10% în 2018, în timp ce în cadrul a 17% dintre angajatori numărul angajaţilor va creşte cu peste 10%.

„Orange va continua să recruteze şi în 2018, conform planului de dezvoltare a businessului şi în strânsă legătură cu ritmul de creştere al companiei. Ne dorim să ne menţinem în continuare statutul de angajator de top în România, oferind cât mai multe oportunităţi de angajare şi dezvoltare profesională”, spune Liudmila Climoc, şeful Orange România, liderul pieţei locale de telefonie mobilă.

La polul opus se află 0,9% dintre companii, care apreciază că numărul salariaţilor va scădea cu peste 10% în 2018, în timp ce 6,9% indică o scădere de 0-10% a numărului de angajaţi.

Sofiane Benmaghnia, şeful Holcim România, o companie din topul marilor jucători din industria materialelor de construcţii, apreciază că numărul de angajaţi va evolua în funcţie de necesităţile de business, iar Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări, cel mai mare jucător din piaţa locală de asigurări, este de părere că vor exista arii în care va creşte numărul de salariaţi şi arii în care va scădea, în funcţie de dinamica businessului şi de gradul de digitalizare.

Datele centralizate de ZF mai indică faptul că o parte dintre managerii chestionaţi sunt de părere că numărul salariaţilor din companiile în care activează se va menţine constant în 2018, în timp ce o altă parte estimează creştere de 5% a personalului de muncă, acesta fiind şi cazul spitalului Monza din Capitală, cel mai mare spital privat din ţară de chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională, unde numărul sala­riaţilor va creşte cu 5% în acest an, potrivit lui Carmen Drăgan, preşedintele spitalului.

Analiza ZF mai arată că un procent de 9,2% dintre managerii chestionaţi de ZF au răspuns că nu ştiu în ce măsură numărul angajaţilor din companie va creşte sau va scădea în acest an.

Oficial, economia a depăşit în mai 2017 nivelul de dinainte de criză din perspectiva numărului de locuri de muncă, având în vedere că efectivul de salariaţi a depăşit nivelul din septembrie 2008 – de 4,83 milioane de salariaţi– reper pentru cea mai bună perioadă pentru piaţa muncii până în prezent.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO