Profesii

Spune-mi în ce sector lucrezi ca să vezi dacă îţi va creşte salariul în 2012! Topul celor mai mari creşteri salariale de la începutul crizei

Spune-mi în ce sector lucrezi ca să vezi dacă îţi va creşte salariul în 2012! Topul celor mai mari creşteri salariale de la începutul crizei

Autor: Adelina Mihai

30.12.2011, 00:00 13348

În IT şi telecom salariile au crescut cu 54%, respectiv 57% de la începutul crizei până în prezent, iar semnalele din piaţă arată că majorările de salarii din aceste domenii nu se vor opri, acestea fiind cele mai bune sectoare în care să lucrezi în anii viitori.

Salariile angajaţilor din multinaţionale vor creşte anul viitor cu 6%, după ce în 2011 au crescut cu un procent similar, iar companiile îi vor recompensa mai mult pe angajaţii din management în 2012, spun specialiştii în resurse umane.

De la începutul crizei până în prezent, salariul mediu net pe economie a crescut cu 9,8%, iar cele mai spectaculoase creşteri (peste 50%) au fost în industria IT şi în domeniul telecomunicaţiilor, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Companiile care au avut salariile îngheţate în ultimii doi ani şi-au bugetat creşteri salariale semnificative ca procent - de maxim 7% - în 2012, însă acestea se aplică în special în industrii în care salariile medii sunt mici, cum ar fi producţia textilă şi de aceea creşterile nu vor fi spectaculoase. În continuare IT-ul va rămâne un domeniu în care salariile vor creşte, în timp ce în sistemul bancar acestea vor stagna", susţine Oana Daki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piaţa locală al Mercer.

Gigantul în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh& McLennan Companies, realizează anual un studiu salarial pe piaţa locală, pe un eşantion de peste 150 de multinaţionale.

"Majorările salariale nu vor mai fi atât de mari ca în anii trecuţi pentru funcţiile de execuţie, ci de la nivelul de specialist în sus. Companiile îşi vor recompensa angajaţii valoroşi, care fac performanţă", mai spune Datki.

Potrivit studiului Mercer, creşteri salariale cuprinse între 3 şi 4% vor avea angajaţii din industria IT, unde salariile sunt de peste două ori mai mari decât salariul mediu net pe economie, iar în industria auto, unde mediul este puternic sindicalizat, salariile vor creşte, în medie, cu 5-6%.

În ultimul an, salariile din industria IT au crescut cu aproape 15%, ajungând la o valoare medie netă de 3.688 de lei (870 euro) pe lună, potrivit datelor INS. În aceeaşi perioadă (octombrie 2010 - octombrie 2011), salariile medii nete pe economie au crescut cu aproape 9%, ajungând la o valoare de 1.457 de lei (343 euro). Creşterea salariului mediu pe economie se datorează, în mare parte, revenirii salariilor bugetare, care au crescut cu 15% în 2011, după ce în iulie 2010 au fost tăiate cu 25%, aceasta fiind cea mai drastică măsură de austeritate luată de Guvern în criză.

De la începutul crizei şi până în prezent, creşteri salariale semnificative au mai fost în domenii precum energie sau industrie, unde angajaţii au beneficiat de salarii cu peste 20% mai mari în 2011 faţă de acum trei ani. Cu toate acestea, angajaţii români au printre cele mai mici salarii medii din Europa şi de aceea creşterile salariale sunt semnificativ mai mari decât în alte regiuni.

În ţările din Europa de Vest, adică în economiile stabile, creşterile salariale nu au depăşit niciodată 3-4%.

Specialiştii spun însă majorările salariale prognozate de angajatori pentru 2012, de 6%, nu ajută la depăşirea condiţiei României de a fi una dintre ţările cu cea mai mică putere de cumpărare, având în vedere că acestea nu reuşesc să acopere inflaţia.