• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
Profesii

Steven Van Groningen, preşedintele confederaţiei patronale Concordia, cere Guvernului un calendar al creşterilor salariului minim pentru următorii 3-4 ani, după o formulă clară, care să ducă la o creştere a veniturilor angajaţilor, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii

Steven Van Groningen, preşedintele confederaţiei patronale Concordia, cere Guvernului un calendar al creşterilor salariului minim pentru următorii 3-4 ani, după o formulă clară, care să ducă la o creştere a veniturilor angajaţilor, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii

Steven van Groni­ngen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Concordia

Autor: Cristina Bellu

08.09.2021, 10:38 283

Steven van Groni­ngen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Concordia, organizaţia care reprezintă cele mai mari companii din România, consideră că se poate stabili un calendar al creşterilor salariului minim pentru următorii 3-4 ani, după o formulă clară, care să ducă la o creştere a veniturilor angajaţilor, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii. În plus, această formula ar trebui să fie predictibilă.

Precizarea vine în contextul în care premierul Florin Cîţu a declarat ieri după reuniunea Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social că salariul minim pe economie trebuie să crească, iar până la finalul lunii octombrie, autorităţile vor prezenta o formulă clară pentru calcularea acestuia.

“În opinia noastră, putem agrea cu partenerii sociali o creştere reală anuală fixă care să fie ajustată cu rata inflaţiei şi productivitatea. Concordia a avut anul acesta discuţii constante cu ceilalţi parteneri sociali reprezentativi la nivel naţional pentru a stabili calendarul de creştere până în 2024. Credem că putem ajunge împreună, prin dialog, la o formulă care să poată reprezenta o îmbunătăţire a nivelului de trai pentru cei care sunt plătiţi cu salariul minim”, spune Steven van Groni­ngen.

El menţionează că organizaţia pe care o conduce ar vrea să înţeleagă mai bine situaţia celor 1,6 milioane de lucrători cu salariul minim din România, pentru a avea o imagine mai pertinentă. În acest sens, guvernul s-a angajat să pună la dispoziţia organizaţiei, prin ministerele Muncii şi de Finanţe, datele necesare.

“Suntem încrezători că împreună cu partenerii sociali vom negocia o creştere care să compenseze pentru rata inflaţiei şi să aducă şi ceva în plus într-o formulă care să poată fi replicată în anii viitori, pentru a ne asigura că toţi cei care muncesc pot duce un trai decent şi companiile pentru care lucrează rămân competitive”, adaugă Steven van Groni­ngen.

În prezent, salariului minim brut pe economie este de 2.300 de lei, iar Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a propus o creştere cu 143 de lei pentru anul 2022, un avans de circa 10% faţă de 2021.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă în acest moment 15 dintre cele mai puternice sectoare din economie (automotive, energie şi utilităţi, financiar-bancar, hotelier, IT, retail, transport), cu un total de peste 350.000 de angajaţi şi mai mult de 2.000 de companii, deopotrivă mari şi mici, cu capital românesc şi străin, având o perspectivă diversă şi echilibrată asupra economiei naţionale.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702