Profesii

Strategia naţională privind imigraţia pentru perioada 2011-2014: cum vrea statul român să convingă absolvenţii străini să rămână

Strategia naţională privind imigraţia pentru perioada...

Autor: Otilia Ciocan

18.01.2014, 10:17 631

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică, vineri, proiectul de HG pentru aprobarea Planului de acţiune pe 2014 pentru implementarea Strategiei Naţionale privind imigraţia pentru perioada 2011-2014.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, strategia îşi propune îndeplinirea unui număr de cinci obiective strategice, printre care promovarea migraţiei legale în beneficiul tuturor părţilor (societatea românească, imigranţi şi statele lor de origine), întărirea controlului legalităţii şederii străinilor pe teritoriul României şi aplicarea corespunzătoare a măsurilor de îndepărtare şi a măsurilor restrictive, dar şi îmbunătăţirea sistemului naţional de azil în scopul eficientizării şi asigurării conformităţii cu standardele legale naţionale, europene şi internaţionale aplicabile. În plus, aceeaşi strategie prevede şi "participarea activă a României la eforturile comunităţii internaţionale şi statelor membre ale Uniunii Europene la identificarea unor soluţii durabile pentru persoanele aflate în nevoie de protecţie internaţională, precum şi integrarea socială a străinilor cu şedere legală".

"Odată cu eliminarea controalelor la frontierele interne şi posibilitatea solicitanţilor de azil din România de a se deplasa pe teritoriile altor state membre, se va menţine sau chiar va creşte numărul străinilor transferaţi în cadrul procedurii Dublin, iar România va trebui să îşi îndeplinească obligaţiile ce îi revin pe linie de returnare în ţările de origine a celor care au finalizat procedura de azil", se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului, la categoria schimbărilor preconizate în urma aplicării strategiei.

Pentru combaterea imigraţiei ilegale, potrivit sursei citate, o "provocare" o va reprezenta identificarea şi luarea măsurilor legale de îndepărtare de pe teritoriul naţional sau cel al Schengen a străinilor intraţi pe teritoriul României în baza unor vize eliberate pentru spaţiul Schengen, emise de autorităţile altor state membre, care nu vor respecta valabilitatea termenului de şedere, deoarece un control eficient al intrării şi şederii pe teritoriul ţării noastre nu va fi posibil datorită eliminării controlului la frontierele comune.

"Având în vedere regimul vizelor uniforme, pot creşte sau scădea, după caz, numărul de cereri pentru această categorie de vize, străinii urmând a intra pe teritoriul ţării noastre în baza unor vize uniforme emise de autorităţile altor state membre. De asemenea, aplicarea în totalitate a acquis-ului Schengen va produce efecte importante în ceea ce priveşte şederea/imigraţia ilegală a străinilor proveniţi din state terţe", se mai menţionează în nota de fundamentare, tot la capitolul schimbări preconizate.

Printre acţiunile desfăşurate în cadrul planului de acţiune se numără, conform anexei proiectului de HG, pe lângă informările cetăţenilor din statele cu potenţial migrator cu privire la modalităţile legale de admitere, şedere sau angajare în muncă în România, şi revizuirea listei statelor pentru ai căror cetăţeni se aplică procedura specială a invitaţiei la acordarea vizei de scurtă şedere. De asemenea, va fi elaborat un proiect de act normativ privind numărul de autorizaţii de muncă ce pot fi eliberate străinilor în 2015 şi vor fi organizate operaţiuni de relocare a refugiaţilor.

O altă acţiune avută în vedere este "iniţierea unor proiecte de modificare a cadrului juridic actual, care să faciliteze rămânerea pe teritoriul naţional a străinilor, absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ
superior din România, pentru domeniile şi profesiile identificate ca deficitare, precum şi a celor care sunt implicaţi în proiecte de cercetare", după cum se menţionează în anexa proiectului de HG.

Proiectul de HG este în dezbatere publică timp de 10 zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9726
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9725
Azi: 4.5313
Diferență: -0,2334
Ieri: 4.5419
Azi: 5.7463
Diferență: 0,1516
Ieri: 5.7376
Azi: 5.1634
Diferență: 0,194
Ieri: 5.1534