Profesii

Studenţii români se aşteaptă la salarii de 800 de euro

Studenţii români se aşteaptă la salarii de 800 de euro

Autor: Adelina Mihai

15.09.2010, 23:57 481

Studenţii români cred în continuare că actuala criză se vatermina până vor absolvi facultatea, iar angajatorii vor fi nevoiţisă le dea 800 de euro la absolvire când vor vedea "cât sunt decompetenţi".

Angajatorii spun însă că aşteptările lor sunt nerealiste, iar înanii următori va exista un trend descendent al ofertelor salarialepentru tineri.

Cel puţin 6.600 de studenţi români se aşteaptă la un salariu netde 800 de euro după absolvire, iar majoritatea cred că îşi vor găsiîntr-o perioadă medie de patru luni după terminarea facultăţii unloc de muncă, arată rezultatele unui sondaj al institutului germande cercetare Trendence.

"Va trece criza până termin eu facultatea şi mă aştept să câştigun salariu de minim 3.000 de lei (715 euro) la primul loc de muncă.O să învăţ în facultate şi o să fiu competentă, aşa că nu văd de cenu mi s-ar oferi aceşti bani", susţine Cristina Luca, studentă înanul I la Facultatea de Geografia Turismului, care îşi doreşte sădevină ghid turistic. Nu de aceeaşi părere sunt însăangajatorii.

"Piaţa salariilor pentru tinerii absolvenţi s-a degradatconstant mai ales în ultimii doi ani, iar dorinţele lor suntnerealiste. Angajatorii sunt mai prudenţi în acordarea de salariinete mari, pentru că nu ştiu cum va arăta Codul Fiscal anul viitorşi ce contribuţii sociale ar putea plăti la un salariu net de 800de euro pe lună. Nu cred că se va reveni la ritmul de creştere aofertelor salariale din anii anteriori", susţine Adrian Lupulescu,directorul de HR al Freescale Semiconductor România.

Atât studenţii români, cât şi studenţii din alte ţări europenese aşteaptă la salarii duble faţă de salariile medii pe economiedin ţara în care trăiesc. Spre exemplu, aşteptările salariale alestudenţilor români sunt mai mari decât ale celor polonezi: dacăromânii vor salarii mai mari de 2,4 ori faţă de media pe economie,polonezii cer un salariu mai mare de 0,8 ori.

"Nu numai în România absolvenţii au aşteptări salariale oarecumridicate şi care pot părea puţin nerealiste. Absolvenţii românisunt foarte dornici să meargă în alte state europene şi să cautenoi oportunităţi de carieră şi chiar salarii mai mari", susţineCaroline Dépierre, director de cercetare în cadrul institutuluiTrendence. Un alt rezultat al institutului german arată că 40% dinstudenţii români s-ar muta în orice parte a lumii pentru un loc demuncă, în timp ce unul din trei ar vrea să lucreze într-o ţarăeuropeană.

Optimismul dispare însă în cazul absolvenţilor de anul acesta,care încearcă de luni bune să se angajeze şi nu reuşesc, odată cefirmele nu mai sunt interesate să investească în dezvoltareaangajaţilor fără experienţă, odată ce au o plajă mult mai largă decandidaţi. Alexandra, 22 de ani, care a absolvit anul acestaFacultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti,încearcă să se angajeze de câteva luni şi nu reuşeşte.

"E mult mai greu să-ţi găseşti de lucru, pentru că şi concurenţae mai mare. În plus, nu mai angajează nimeni candidaţi fărăexperienţă. Dacă la începutul facultăţii nici nu mă gândeam că aşputea lucra pe mai puţin de 500 de euro pe lună, acum mi-aş dori unsalariu de 350 de euro, ba chiar aş fi dispusă să fac câteva lunimuncă voluntară", spune Alexandra. Ea a mai precizat că ştieabsolvenţi de facultate care au domiciliul în Bucureşti şi care araccepta să lucreze şi pe 200 de euro pe lună, necesitatea plăţiichiriei fiind principalul motiv pentru care ea solicită un salariumai mare.

Pe de altă parte, unii angajatori spun că nici măcar nu-iîntreabă pe candidaţi ce salarii şi-ar dori să obţină, negociereasalariului nefiind posibilă într-o companie în care există grile desalarizare bine stabilite.

"Nu i-am întrebat niciodată pe candidaţi care sunt aşteptărilelor salariale, pentru că noi le prezentam oferta noastră, iar eiacceptau sau nu. Anul acesta, majoritatea ne-au acceptatpropunerile", susţine Simona Podgoreanu, directorul de resurseumane al grupului Agricover, unul dintre cei mai importanţijucători din agricultură cu afaceri de 96 de milioane de euro şi650 de angajaţi.

Cele mai mari salarii pentru poziţiile de entry level sunt însăoferite celor care au terminat o facultate cu profil tehnic,sectorul IT fiind unul din singurele în care salariile au crescutşi care mai fac angajări.

"În IT, un salariu de 1.000 de euro brut este foarte bun pentruun tânăr absolvent care are şi doi ani de colaborare într-ocompanie de profil", a mai spus Lupulescu. De regulă, unprogramator junior primeşte un salariu net cuprins între 500 şi1.000 de euro pe lună, acesta fiind probabil cel mai bine plătitjob de entry level, potrivit informaţiilor de la firmele derecrutare.

Anul trecut, unu din cinci absolvenţi de facultate s-a înscrisîn evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă(ANOFM) pentru a primi ajutorul de şomaj în valoare de 300 de lei,pentru că nu au reuşit să se angajeze. La jumătatea acestui an,42.000 de absolvenţi de facultate erau şomeri, potrivit datelorANOFM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO