Profesii

Studiu: Angajaţii răutăcioşi scad din productivitatea colegilor

Studiu: Angajaţii răutăcioşi scad din productivitatea colegilor

Autor: Adelina Mihai

16.10.2011, 14:41 1774

Indiferent dacă trimit SMS-uri pe telefon în timpul unei întâlniri, întrerup o conversaţie importantă pentru a răspunde la telefon sau se manifestă prin orice alt gest nepoliticos, lipsa bunelor maniere ale unor angajaţi scade din productivitatea colegilor şi îi afectează chiar şi după terminarea programului de lucru, arată un studiu recent.

Impactul comentariilor răutăcioase de la serviciu se extinde chiar şi în afara locului de muncă, afectând relaţiile personale ale angajaţilor, potrivit unei cercetări publicate în The Journal of Organizational Behavior şi citat de management-issues.com.

Potrivit lui Merideth Ferguson, professor la Baylor University Hankamer School of Business, presiunea declanşată de mani­festările lipsite de politeţe ale angajaţilor asupra colegilor poate fi atât de puternică, încât îi poate afecta chiar şi după terminarea programului de lucru.

"Angajaţii care iau contact la locul de muncă cu gesturi nepoliticoase aduc acasă stresul, emoţiile negative, iar «izolarea» determinată de aceste experienţe afectează nu numai viaţa de familie, ci creează probleme şi la locul de muncă al partenerului de viaţă", a spus Ferguson.

Un alt studiu, realizat de cercetătorii australieni în 2007, a scos la iveală faptul că şi un comentariu răutăcios ocazional al unui manager este suficient pentru a reduce din loialitatea angajaţilor.

De asemenea, o cercetare realizată de profesorii din cadrul University of Michigan arată că 71% din cei peste 1.000 de angajaţi participanţi la sondaj au fost insultaţi, înjosiţi, ignoraţi sau trataţi nepoliticos de către colegi sau de către manageri.

Angajaţii care s-au confruntat cu astfel de comportamente au raportat o satisfacţie mai redusă în ceea ce priveşte locul de muncă, nu se străduiesc să muncească prea mult şi au tendinţa de a-şi lua mai multe zile libere decât au nevoie. De asemenea, ei încearcă să se detaşeze de locul de muncă, întârziind intenţionat la locul de muncă.

"Când angajaţii sunt prea tăcuţi, ei înregistrează un nivel mai ridicat de probleme la nivel psihologic, inclusiv depresie şi anxietate", spune un autor al studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO