Profesii

Studiu BCG-BestJobs: 8 din 10 candidaţi români şi-ar schimba jobul pentru venituri mai mari şi oportunităţi mai bune de dezvoltare, dar echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată este mai important pentru români decât pentru alte naţionalităţi

Studiu BCG-BestJobs: 8 din 10 candidaţi români şi-ar...

Autor: Roxana Rosu

26.01.2023, 10:23 209

Piaţa muncii din România se aliniază tot mai mult la tendinţele globale, 8 din 10 candidaţi spunând că şi-ar schimba jobul pentru venituri mai mari şi oportunităţi mai bune de dezvoltare, în timp ce 60% ar refuza o ofertă bună dacă au o experienţă negativă în timpul recrutării, arată un studiu realizat de Boston Consulting Group, unul dintre cei mai mari consultanţi de business din lume, şi The Network, susţinut în România de BestJobs.

Procentul de angajaţi care sunt dispuşi să îşi schimbe jobul este similar în România şi la nivel global. Există însă şi aspecte care diferenţiază candidaţii români faţă de media globală, cum ar fi importanţa acordată timpului liber.

Astfel, salariul şi bonusurile reprezintă un „deal breaker” pentru 53% dintre români atunci când aleg un job şi 21% dintre candidaţii din alte ţări, în timp ce pentru 48% dintre români versus 14% dintre candidaţii din alte ţări un factor determinant este timpul liber plătit. Salariul, bonusurile şi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată sunt mai presus de siguranţa locului de muncă, care este un deal breaker pentru 35% dintre români şi 15% dintre candidaţi la nivel global.

Un salariu mai mare, beneficii extrasalariale mai bune (80%), oportunităţi mai bune de a progresa în carieră (37%) sau o poziţie mai interesantă, ce presupune un anumit nivel de experienţă (36%) sunt printre cele mai importante beneficii la care candidaţii se aşteaptă în ofertă.

Românii îşi doresc mai mult un echilibru între job şi viaţa privată şi aprecierea meritelor la locul de muncă, comparativ cu media globală, potrivit studiului realizat în perioada august-septembrie 2022 de către BestJobs şi Boston Consulting Group.

Astfel, în ceea ce priveşte mediul de lucru şi cultura organizaţională, aprecierea din partea şefilor pentru munca depusă este mai mult un factor determinant în căutarea unui job pentru români, decât pentru candidaţii din alte state (33% faţă de 14%), în timp ce echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată este important pentru 41% dintre români faţă de 19% dintre candidaţi la nivel global.

„În contextul socio-politico-economic actual, românii au învăţat să fie mai prudenţi. Aşadar, preocuparea mai mare pentru planificarea pe termen lung a carierei şi nevoia de stabilitate şi siguranţă financiară este o tendinţă observată tot mai mult la nivel naţional”, a spus Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO