Profesii

Studiu: Deficitul de forţă de muncă aproape se va dubla în următorii cinci ani

Studiu: Deficitul de forţă de muncă aproape se va...

Autor: Izabela Cutieru

12.03.2019, 14:06 247

Dacă actualele tendinţe se vor menţine, populaţia ocupată a României va scădea la 8,2 milioane de persoane în anul 2020, respectiv 7,3 milioane de persoane în anul 2030. În aceste condiţii, rata de dependenţă a sistemului public de pensii se înscrie pe o traiectorie nefavorabilă, dificil de susţinut, majorându-se de la 61,3% în anul 2016 la 63% în anul 2020, la circa 71% în anul 2030 şi respectiv aproape 100% în anul 2060, au apreciat participanţii la conferinţă.

Din perspectiva cererii de forţă de muncă, studiul realizat de Concordia relevă o dublare a numărului de locuri de muncă vacante, în perioada 2013-2018, rata şomajului ajungând la un minim istoric - 3,3% în luna decembrie a anului 2018. Deşi rata şomajului din România este, per total, mult inferioară celei din alte state membre ale Uniunii Europene, în cazul tinerilor cu vârste sub 25 de ani, rata şomajului se ridică la 18,3%, un procentaj mult superior mediei U.E.

Prof. Dr. Luminiţa Chivu, Director General al Institutului Naţional de Cercetări Economice, analizând situaţia din perspectiva ofertei de forţă de muncă, a prezentat rezultatele unui sondaj realizat în anul 2015, privind intenţiile de emigrare şi cauzele acesteia, din cadrul proiectului Youth Mobility. Concluziile sondajului arată că aproape jumătate (47%) din tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani intenţionau să emigreze în următorii cinci ani.

Soluţiile propuse în cadrul evenimentului cuprind consolidarea cooperării între mediul educaţional şi piaţa muncii, cu scopul modernizării învăţământului, astfel încât noţiunile dobândite în anii de studiu să fie în concordanţă cu solicitările regăsite pe piaţa muncii.

Bogdan Hossu, preşedinte al CNS Cartel Alfa, a întărit, în cadrul aceluiaşi eveniment, ideea conform căreia „perspectivele de evoluţie se pot schimba, situaţia nefiind atât de dramatică precum ar putea părea”. „Resursele umane există, acestea nu sunt folosite din diverse motive. Sectorul educaţional trebuie prioritizat, deoarece creează resurse continue”, a completat acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO