Profesii

Studiu: Doar doi din cinci bancheri din România pregătesc programe de plăţi mobile pentru 2019

Studiu: Doar doi din cinci bancheri din România...

Autor: Dan Straut, Mediafax

12.07.2018, 17:05 150

În România, 19% dintre bancheri au indicat că au un program de implementare a plăţilor mobile în bancă pentru anul următor, arată un studiu prezentat joi, la Bucureşti, de compania norvegiană de tehnologie Auka.

„Dacă ne referim la plăţile mobile, România se regăseşte în continuare în urma multor vecini europeni, ţinând cont că majoritatea tranzacţiilor sunt sub formă de cash”, arată autorii studiului, într-un comunicat.

Potrivit studiului, mai puţin de doi din cinci (19%) bancheri chestionaţi din România au indicat că au un program de implementare a plăţilor mobile în bancă pentru anul următor. În toate regiunile în care s-a desfăşurat sondajul media procentul pentru acest răspuns a fost de 22%.

„Mai mult de jumătate dintre reprezentanţii băncilor chestionaţi - 55% - au declarat că au analizat oportunităţile de monetizare post-PSD2 (n.n.- PSD2 reprezintă noul regulament de protejare a datelor cu caracter personal în domeniul financiar-bancar). În medie, 12% dintre aceştia au declarat, însă, că nu au analizat niciuna dintre oportunităţile de monetizare, dar în România acest procent este mai mare, 16% dintre intervievaţi declarând că nu au evaluat posibilităţile de a valorifica această oportunitate”, menţionează sursa citată.

De asemenea, peste două treimi (35%) vor analiza posibilitatea de a obţine servicii de tehnologie financiară şi de a le consolida pentru a putea oferi noi servicii digitale atractive. România se clasifică, astfel, pe locul doi, după Cehia (unde 37% au declarat că vor adopta această strategie).

Totodată, 65% dintre intervievaţi au declarat că nu sunt îngrijoraţi, la nivel personal, de efectele PSD2 asupra băncilor în care lucrează. Acesta a fost cel mai mare procent pentru eşantion; 58% dintre bancherii din restul Europei nu s-au declarat îngrijoraţi. Cu toate acestea, 37% au fost de părere că locul lor de muncă ar trebui să se adapteze sau să se modifice semnificativ. Aceasta reprezintă a doua recunoaştere importantă a necesităţii de schimbare în cadrul regiunilor în care s-a desfăşurat sondajul - în Estonia procentajul a fost cel mai ridicat.

„Observăm un puternic potenţial de creştere pe piaţa din România şi suntem încrezători că putem sprijini băncile din această ţară în vederea pregătirii optime pentru transformarea digitală din industria financiară”, a declarat Daniel Döderlein, CEO Auka.

Auka a fost prima companie care a lansat portofelul electronic în Norvegia şi care, în prezent, oferă băncilor servicii mobile proprii la nivel global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO