Profesii

Studiu PwC: Peste 60% dintre tineri nu vor avea competenţele necesare pentru piaţa muncii în 2030

Studiu PwC:  Peste 60% dintre tineri nu vor avea...

Autor: Dorin Oancea

08.02.2023, 10:32 1818

Peste 60% dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani de la nivel global (830 de milioane de persoane) nu vor avea competenţele necesare pentru piaţa muncii în 2030, inclusiv cele pentru tranziţia la economia verde, arată un raport realizat de PwC, UNICEF şi Generation Unlimited. 

Conform raportului ”Why the world needs to upskill young people to enable the net zero transition”, printre principalele cauze ale acestei situaţii se numără lipsa unei strategii de educare şi formare pentru piaţa muncii, bazată pe colaborarea dintre guverne, mediul de afaceri şi organizaţiile neguvernamentale, dar şi accesul limitat sau inexistent la internet.

”Competenţele tinerilor şi, implicit, performanţa lor pe piaţa muncii depind de capacitatea sistemelor de educaţie şi formare de a răspunde cerinţelor angajatorilor. Deşi în România rata generală a şomajului este mică, se observă un decalaj de ocupare între populaţia tânără şi populaţia generală. Din păcate, progresele pentru integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă sunt modeste în ultimul deceniu, arătând nevoia unor politici educaţionale adaptate la transformările economice”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România.

În România, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în trimestrul al treilea din 2022, rata şomajului a atins 23,9% în rândul tinerilor (15-24 ani) comparativ cu rata generală de 5,4%.

În acelaşi timp, numărul tinerilor din întreaga lume care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ sau o formare profesională se află în prezent la cel mai ridicat nivel din 2005, după cum arată datele Organizaţiei Mondiale a Muncii (OIM), iar pandemia a adâncit şi mai mult criza în educaţie şi formare.

Estimările incluse în raport arată că tranziţia către o economie verde va crea 8,4 milioane de locuri de muncă pentru tineri până în 2030. Potrivit unei analize PwC UK, pentru fiecare loc de muncă verde creat, alte 1,4 noi locuri de muncă noi îi pot fi atribuite, iar multiplicatorul este chiar mai mare în sectoare precum energie, utilităţi şi producţie.

Tranziţia către o economie verde necesită o schimbare a tipurilor de locuri de muncă şi o transformare a modului în care oamenii lucrează. Gestionarea acestei schimbări presupune calificare, recalificare şi perfecţionare, care vor avea un impact triplu: vor contribui la reducerea emisiilor de carbon, reducerea inegalităţii şi gestionarea crizei şomajului în rândul tinerilor, arată raportul.

Presiunea pentru dezvoltarea de competenţe în domeniul economiei verzi este resimţită şi mai mult în contextul în care ritmul de reducere a emisiilor de carbon trebuie să crească de 11 ori comparativ cu media globală realizată la începutul anilor 2000 pentru a atinge obiectivele climatice de la Paris.

Prin urmare, va creşte cererea pentru anumite locuri de muncă (ex. în construcţii), va schimba natura altora (ex. întreţinerea vehiculelor electrice este diferită de cea a maşinilor pe benzină), va crea noi locuri de muncă (ex. mai mulţi experţi în sustenabilitate) şi chiar va elimina unele existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO