Profesii

Sunt expaţii manageri mai buni decât românii?

Sunt expaţii manageri mai buni decât românii?

Autor: Adelina Mihai

30.07.2012, 00:06 2217

O problemă frecventă adusă în discuţie de angajaţii din middle management care lucrează în multinaţionale cu CEO expaţi este legată de timpul petrecut de şefii lor la birou, pentru că o mare parte dintre aceştia ajung la birou luni la amiază şi pleacă vineri dimineaţă, când au avion spre casă.

O parte din expaţi văd mandatele în România drept un calvar şi de aceea preferă să stea cât mai puţin timp aici, nu-şi aduc familile (deşi companiile le plătesc costurile de cazare) şi preferă să plece în ţara de origine în weekend-uri. Un consultant spunea însă că un manager cu funcţia de CEO din industria asigurărilor venea marţea la birou şi pleca joia, pentru că nu-i plăcea deloc în România şi a dezvoltat un fel de apatie faţă de ţară şi munca cu românii. Însă atitudinea sa s-a reflectat imediat în scăderea business-ului, având în vedere că lunea şi vinerea, atunci când lipsea, angajaţii care aveau birourile la acelaşi etaj cu el uitau să mai muncească şi chiar dădeau câte un fel de petreceri prin clădire.

Expaţii - CEO sunt foarte costisitori pentru multinaţionale, ei sunt cazaţi de regulă la hoteluri precum Radisson, unde preţul unei camere trece de 100 de euro pe noapte, companiile le plătesc biletele de avion (săptămânale) şi telefoanele, le dau maşină de serviciu şi salarii de peste 7.000 - 8.000 de euro pe lună. Cu toate acestea, unii nu se pot adapta şi petrec cât mai puţin timp în ţară, preferând, de exemplu, să stea peste program în zilele în care sunt la birou pentru a "recupera" timpul pierdut pe avion. Iar statul lor peste program îi obligă şi pe alţi angajaţi să le urmeze exemplul.

Managerii români, în schimb, sunt mult mai ieftini decât expaţii, obişnuiesc să muncească mult, dar mulţi nu au acea expertiză internaţională sau studiile necesare pentru a conduce un business de multinaţională.

În general, oamenii din HR spun că rolul expaţilor este acela de a-şi forma succesori români care să preia frâiele companiilor după mandate de 3-4 ani. Însă în continuare există companii care au doar manageri expaţi sau care, după o experienţă cu un manager local, au preferat să readucă la conducere expaţi

Aţi avut şefi români sau expaţi? Sunt mai buni expaţii decât managerii români?

Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, pehttp://www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF

Citiţi pe www.zf.ro/Profesii răspunsurile cititorilor la subiectul de săptămâna trecută: "Aţi primi înapoi un angajat care v-a trădat pentru concurenţă?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO