Profesii

Sunt femeile cu MBA plătite mai prost decât bărbaţii?

Sunt femeile cu MBA plătite mai prost decât bărbaţii?

Autor: Adelina Mihai

03.05.2012, 00:05 834

Majoritatea absolvenţilor de anul trecut ai progra­melor locale de MBA au salarii cuprinse între 1.500 şi 3.000 de euro net, potrivit datelor centralizate de ZF pentru rea­li­za­rea suplimentului Top MBA 2012, însă nicio femeie absol­ventă de MBA în 2011 nu câştigă un salariu mai mare de 3.000 de euro pe lună.

În schimb, 26 de executivi bărbaţi care au ab­sol­vit anul trecut cursurile unui MBA local au salarii de peste 3.000 de euro net pe lună, iar 14 dintre aceştia câştigă peste 5.000 de euro net/lună. Cu toate acestea, absolventele de MBA spun că nu se simt discriminate din acest punct de vedere.

"Creşterea salarială a venit de la sine odată cu valoarea adăugată pe care i-am adus-o organizaţiei. Pot să spun doar că sala­riul depăşeşte 5.000 de euro/lună", a spus Mirela Iovu, deputy-CEO în cadrul CEC Bank, bancă controlată de stat şi unul dintre cei mai mari jucători din sistemul bancar local.

Iovu este o absolventă de MBA din anii de creştere eco­no­mică, perioadă în care nivelul salarial al managerilor instruiţi în astfel de programe era mai ridicat. Mai mult, o creş­tere salarială semnificativă se observă între 3 şi 5 ani după absolvire.

Iovu a absolvit cursurile de MBA ale City University of Seattle oferit pe piaţa locală de IntercollegeIBS şi este în prezent lector în cadrul programului. Ea a fost prezentă săp­tămâna trecută la "Club Top MBA", un eveniment or­ga­nizat de ZF.

Un sfert din cei 167 de absolvenţi de MBA de anul trecut care au răspuns chestionarului ZF au spus că au salarii mai mici de 1.500 de euro net pe lună, iar ponderea mai mare în rândul acestora o reprezintă tot femeile.

Dacă la nivel euro­pean un studiu Mercer arată că femeilemanager câştigă în medie cu 22% mai puţin decât bărbaţii, datele de la Institutul Na­ţional de Statistică arată că anul trecut femeile angajate în Ro­mânia au câştigat în medie cu 12,1% mai puţin decât băr­baţii.

Citiţi mai multe despre diferenţele salariale în funcţie de gen în rândul absolvenţilor de programe de MBA din România în ediţia electronică a celei de-a cincea ediţii a suplimentului "Top MBA 2012", care poate fi descărcată de pe site-ul ZF, la adresa: www.zf.ro/anuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO