• Leu / EUR4.9255
  • Leu / GBP5.6013
  • Leu / USD4.5904
Profesii

Sunt femeile manageri mai buni decât bărbaţii?

Sunt femeile manageri mai buni decât bărbaţii?

Autor: Adelina Mihai

23.04.2012, 00:06 3012

Un bun manager este vizionar, un bun comunicator, empatic, entuziast, are capacitatea de a delega sarcini şi se preocupă de creşterea performanţei angajaţilor şi a companiei, dar şi de calitatea produselor sau serviciile livrate clienţilor - acestea sunt doar câteva dintre calităţile unui bun lider, prezentate adesea în discursurile unor "guru" în resurse umane. Indiferent de gen, nicio persoană nu poate avea toate calităţile unui bun lider, însă experienţa a arătat că femeile-manager au o atenţie sporită la detalii - având o abordare de management asemănătoare cu cea a gestionării propriei gospodării - în timp ce bărbaţii cu funcţii de management sunt mai orientaţi pe obţinerea de rezultate şi au o viziune de ansamblu asupra businessului.

Istoria a avut exemple deopotrivă pozitive şi negative în ceea ce priveşte stilul de management practicat de femei şi de bărbaţi. Fosta şefă a Yahoo!, Carol Bartz, celebră pentru faptul că a fost concediată prin telefon de către preşedintele consiliului de administraţie, a fost criticată pentru faptul că şi-a supraestimat aptitudinile şi pentru că i-a lipsit o viziune strategică pe termen lung. De asemenea, Leo Apotheker, fostul CEO la Hewlett-Packard, a pierdut peste 30 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a companiei, fiind criticat pentru un caracter slab şi de o strategie de execuţie slabă. La polul opus stau însă executivi precum Laurence Parisot, preşedinta celei mai influente uniuni a industriaşilor francezi - MEDEF sau Vikram Pandit, indianul care a repus pe picioare grupul bancar american Citigroup şi care nu a acceptat să primească un salariu mai mare de 1 dolar pe an până când nu aduce banca pe profit, care au demonstrat că au abilităţi de lideri în nenumărate rânduri.

În timp ce în alte ţări sunt întregi dezbateri privind discriminarea femeilor în ceea ce priveşte promovarea în funcţii de conducere, în România la conducerea celei mai mari companii private - Petrom - se află o femeie, Mariana Gheorghe.

Cu toate acestea, rezultatele unui studiu Mercer arată că statele care au cea mai mică pondere a femeilor în structurile de conducere a companiilor au şi performanţe economice mai bune - cum este Olanda, unde 19% din membrii CA-urilor sunt femei - decât cele cu mai multe femei în conducere, cum este Bulgaria, cu o pondere a femeilor în conducere de 43%. În România, un procent de 34% din poziţiile de top din companii sunt ocupate de femei.

Aveţi şef femeie sau bărbat? Sunt femeile manageri mai buni decât bărbaţii? De ce?

Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, pe http://www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9255
Diferență: 0,0833
Ieri: 4.9214
Azi: 4.5904
Diferență: 1,4453
Ieri: 4.5250
Azi: 5.6013
Diferență: 0,6867
Ieri: 5.5631
Azi: 4.9881
Diferență: 1,0269
Ieri: 4.9374