Profesii

Tendinţe 2012 – Piaţa muncii: Semnale mai optimiste pentru piaţa muncii

Tendinţe 2012 – Piaţa muncii: Semnale mai optimiste pentru piaţa muncii

Autor: Adelina Mihai

03.01.2012, 13:59 1939

Pentru prima dată, în 2012 vom aveaCEO din privat la companiile de stat, care să le readucă pe profit şi să le sporească eficienţa. Primii manageri "privaţi" vor fi la companiile Oltchim, Hidroelectrica, Electrica Furnizare şi Romarm, acest proiect fiind prima încercare majoră a statului de a moderniza administraţia publică cu ajutorul profesioniştilor, la cererea FMI.

Salariile angajaţilor din multinaţionalevor creşte anul viitor cu 6%, potrivit studiilor salariale, după ce în 2011 au crescut cu un procent similar.

Nu se vor mai face creşteri salariale generalizate decât, poate, în domeniul IT, însă companiile îi vor recompensa mai mult pe angajaţii din management, despre care spun că aduc valoare în companie. În sectoarele "vedetă" în ceea ce priveşte creşterile salariale din anii anteriori, cum este cel bancar, salariile vor stagna, pentru că nici rezultatele băncilor la nouă luni nu au fost încurajatoare. Salariul mediu net pe economie va creşte anul viitor cu aproape 4,2%, ajungând la 1.540 de lei (360 euro), potrivit prognozei de toamnă, publicată pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), privind proiecţia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2011- 2015. De la 1 ianuarie, aproape 800.000 de români care primeau salariul minim pe economie vor primi salarii mai mari cu 30 de lei, odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de guvern care reglementează creşterea salariului minim brut de la 670 la 700 de lei. Noua reglementare pune presiune pe bugetele de salarii ale companiilor care îşi plătesc angajaţii la acest nivel salarial, însă va creşte încasările la bugetul de stat din contribuţiile sociale.

Rata şomajuluiva creşte uşor în prima parte a anului pentru că sosirea iernii face ca mulţi angajatori, mai ales din domeniul construcţiilor, să renunţe la o parte din angajaţi. Însă rata şomajului, cel puţin a celui înregistrat la agenţiile de ocupare, va rămâne relativ constantă, în jurul valorii de 5 - 6%.

Mulţi şomeri îşi vor termina perioada de indemnizare şi nu îşi vor mai depune cerere pentru căutarea unui nou loc de muncă la agenţiile de ocupare.

Numărul de salariaţiva continua să crească, după ce în primele zece luni din 2011 peste 100.000 de salariaţi noi au intrat în economie, numărul acestora ajungând la peste 4,2 milioane de persoane. Creşterea numărului de salariaţi nu va veni pe fondul planurilor masive de angajare anunţate de companii, ci mai degrabă este o urmare a înăspririi amenzilor date de Inspecţia Muncii. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al muncii în mai anul trecut, autorităţile sancţionează drastic munca la negru, angajatorii primind chiar şi pedepse cu închisoarea. Cu toate acestea, şanse mari de angajare anul acesta - şi pe salarii mari, care încep de la 600- 700 de euro pentru entry-level - vor avea cunoscătorii de limbi străine şi cei care au o certificare recunoscută în IT, aceştia fiind candidaţii ideali pentru companii precum Competence Call Center, HP, Microsoft sau IBM, care vor face noi angajări şi anul acesta. Se prevede o dezvoltare masivă a zonei de outsourcing, unde lucrează deja peste 15.000 de angajaţi.

În luna martie, pentru prima datăse vor publica informaţii despre românii care au plecat la muncă în străinătate şi se vor compara cu statisticile legate de imigranţirealizate de institutele de statistică din fiecare ţară, acesta fiind unul dintre cele mai importante rezultate preliminare ale recensământului desfăşurat în octombrie anul trecut. În prezent, în România nu există nicio instituţie care să aibă o evidenţă clară a numărului de români care lucrează în străinătate, deşi în ultimii ani mai multe organizaţii au încercat să monitorizeze migraţia forţei de muncă locale spre Vest. Se estimează totuşi că circa 3 milioane de români lucrează în străinătate, însă Statistica va furniza date exacte abia în 2013.

Va creşte numărul românilor instruiţi de firmele de training.Până la finele lui 2010, aproape 160.000 de români au participat la programe de instruire sau consiliere în carieră finanţate din fondurile europene pentru resurse umane, însă în 2011 prin aceste programe au fost finanţate şi mai multe cursuri de formare profesională, menite să sporească şansele de angajare ale şomerilor sau chiar să îi ajute pe angajaţi să se dezvolte profesional într-un domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO