Slaba pregătire a tinerilor care aplică pentru poziţii de entry-level este o problemă care ar putea fi rezolvată dacă profesorii din clasele primare şi gimnaziale nu ar mai acorda note de trecere elevilor care nu au învăţat suficient pentru a trece clasa, spun specialiştii. În plus, profesorii ar trebui să îi ajute pe copiii cu rezultate proaste să progreseze, programele şcolare trebuie modernizate, iar practica din şcoală să fie una reală pentru ca tinerii să nu mai fie atât de slab pregătiţi la prima interacţiune cu angajatorul, spun specialiştii.
„La nivelul învăţământului primar şi gimnazial nu trebuie să treacă toată lumea, mai ales dacă un elev nu reuşeşte să obţină note de 5. Profesorii trebuie să ajute copiii să treacă clasa, însă, în cazul în care observă lipsuri la un elev, trebuie să îl ajute să recupereze materia predată. Este nevoie de profesori pentru acest tip de educaţie remedială“, a spus Măriuca Talpeş, liderul grupului pentru educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Angajatorii se plâng din ce în ce mai mult de pregătirea precară a tinerilor care aplică pentru poziţii de entry level, reproşându-le faptul că nu se prezintă la interviurile de angajare, au pretenţii salariale prea mari şi competenţele lor, inclusiv cele de vorbire şi în limba română, nu sunt suficient de bine dezvoltate.