Profesii

Topul celor mai bune licee din Bucuresti

Topul celor mai bune licee din Bucuresti
17.05.2009, 23:14 13548

 

Elevii Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu" au adus cele mai multe medalii la fazele nationale ale olimpiadelor, in timp ce la concursurile internationale cele mai multe medalii le-au castigat elevii unui liceu privat controlat de oameni de afaceri turci - Liceul International de Informatica, conform datelor furnizate de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).
"Cei mai performanti studenti din cadrul ASE provin de la liceul "Tudor Vianu"", sustine Gheorghe Rosca, rector al Academiei de Studii Economice (ASE), una dintre cele mai mari institutii de invatamant superior, cu peste 40.000 de studenti, si unul din principalii furnizori de absolventi de pe piata locala.
Anul trecut, 53 din cei 215 elevi ai Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu", infiintat in 1918, care au participat la concursuri nationale au castigat premii, potrivit datelor furnizate de reprezentantii liceului.
La olimpiadele si concursurile internationale de matematica, informatica, fizica sau chimie, elevii de la "Tudor Vianu" au obtinut o medalie de aur, opt medalii de argint si noua medalii de bronz.
Cu toate acestea, Liceul International de Informatica a avut anul trecut cele mai bune rezultate la olimpiadele internationale, cu patru medalii de aur, zece de argint si cinci de bronz, potrivit datelor ISMB. Liceul are 200 de elevi, iar taxa de scolarizare este de 3.250 euro/an.
"Liceul are un fel de sistem de head-hunting: conducerea alege elevii cu rezultate exceptionale in gimnaziu si le propune sa se inscrie la ei, oferindu-le burse sau alte beneficii", a precizat Ramona Coman, inspector scolar pentru invatamant particular in cadrul ISMB.
Din cei 420 de elevi care au absolvit pana acum cursurile liceului privat, 35 au ales sa-si continue studiile in strainatate, cei mai multi in cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) sau Princeton. Cei care raman in tara urmeaza cursurile ASE, potrivit lui Ahmet AKI, directorul adjunct al Liceului International de Informatica din Bucuresti.
"De la inceputul acestui an, 90 de elevi ai liceului nostru au fost acceptati pana acum de universitatile din Europa, cu burse totale. Mai mult, o eleva a fost acceptata la trei universitati straine: Harvard, MIT si Princeton", a adaugat AKI.
Liceul International de Informatica este singurul liceu privat aflat in topul celor mai bune licee din Capitala.
"Acest liceu este preocupat de performanta si investeste in copiii care au fost olimpici in gimnaziu. Si in sistemul public elevii primesc burse de la stat daca au facut performanta, insa nu li se asigura suportul material dintr-o institutie privata", a mentionat Liliana Preoteasa, director general pentru invatamant preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
 
20% din elevii bucuresteni vor la "Matei Basarab"
Pe primul loc in top in functie de media de admitere se afla insa Colegiul National Sf. Sava, unde anul trecut ultimul candidat admis a obtinut o medie de 9,46 la testele nationale.
La Colegiul National Gheorghe Lazar, ultima medie a fost anul trecut 9,41, in timp ce la Mihai Viteazul s-a intrat cu medii de pana la 9,20.
Daca ar avea posibilitatea sa-si aleaga in acest moment liceul in cadrul caruia isi vor continua studiile, aproximativ 20% din elevii de clasa a opta din Bucuresti ar urma cursurile Colegiului National "Matei Basarab", potrivit sondajului realizat de Softwin, ISMB si Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala. Chestionarele au fost aplicate pe un esantion de 2.000 de elevi de clasa a opta, prezenti la cea de-a zecea editie a Targului "Oferta educationala", desfasurat la inceputul lunii mai. In vreme ce pentru "Matei Basarab" si-au exprimat optiunea aproape 200 din cei 2.000 de elevi care au raspuns, pe locul secund in topul preferintelor elevilor se afla Colegiul National "Mihai Viteazul", care a obtinut un numar de 98 de voturi.
"O influenta majora in ceea ce priveste optiunile elevilor de clasa a opta au avut-o parerile elevilor din clasele mai mari, dar si imaginea promovata in timpul targului. Un rol important l-au avut si prezentarea in format electronic a activitatilor desfasurate in proiectele realizate de elevii colegiului "Matei Basarab" in strainatate", explica Albert Craiu, presedintele Consiliului Municipal al Elevilor si elev la liceul "Matei Basarab".

Burse pentru cei mai buni

Potrivit ISMB, bursele acordate elevilor din liceele de stat au avut anul trecut o valoare medie de 85 de lei si s-au oferit burse de merit si de studiu de aproximativ 41.000 de euro pentru elevii care au facut performanta din cei 70.000 de liceeni, cati studiaza in Bucuresti. Spre comparatie, la Liceul International de Informatica sunt alocate anual burse de 9.200 de euro pentru cei mai buni dintre cei 200 de elevi inscrisi, finantate prin intermediul fundatiei Lumina, care controleaza liceul.
Aproape 40% din elevii colegiului "Tudor Vianu" au medii peste noua, adica aproximativ 500 de elevi, insa numai 121 din acestia au primit anul trecut burse de merit si de studiu, in valoare totala de 37.800 de lei (aproximativ 10.300 euro).
Daca anul trecut numai doi elevi din cadrul liceului "Tudor Vianu" primeau burse de merit olimpic (finantate direct de minister), in acest an numarul lor a crescut la cinci, fiecare bursa fiind de 280 de lei pe luna.
Un numar de 17 elevi de la Colegiul National "Matei Basarab", infiintat in 1859, au primit in ultimul semestru al anului trecut burse de merit, cu o medie a notelor de peste 9,80. Si elevii care obtin medii peste 9 pot concura pentru a obtine o bursa de studiu, pentru care ISMB aloca finantari liceelor in fiecare an.
"Elevul cu cea mai mare medie pe ciclu de clasa primeste in fiecare semestru bursa 'Matei Basarab', in valoare de 60 de lei, finantate de Asociatia parinti-profesori din cadrul liceului", a precizat Rodica Cioata, director adjunct al liceului "Matei Basarab".

La stat sau la privat?
In cadrul liceului privat de informatica, clasele sunt de maxim 18 elevi (spre deosebire de liceul de stat, unde numarul mediu de elevi dintr-o clasa este de 28), iar repartizarea elevilor se face in functie de performanta.
Si in cazul profesorilor din acest liceu se face un fel de headhunting: profesorii care predau acum in liceu au primit propunerea de angajare in urma recomandarilor. Potrivit directorului adjunct al liceului, salariile profesorilor sunt cu putin mai mari decat in sistemul bugetar.
"Problema in ceea ce priveste recrutarea profesorilor pentru liceele de stat se va rezolva atunci cand resursele umane vor fi alese la nivelul scolii", a adaugat Liliana Preoteasa, director general pentru invatamant preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Conditiile de admitere la liceul privat sunt mai riguroase decat la un liceu de stat, pentru ca un candidat trebuie sa aiba nota 10 la purtare in gimnaziu, sa treaca de un interviu cu psihologul liceului sau sa dea examen la matematica, limba romana si engleza. De asemenea, elevul trebuie sa mai sustina un interviu in limba engleza si unul cu un reprezentant din conducerea liceului. Un alt factor-cheie care duce la succesul acestei institutii este monitorizarea permanenta a elevilor. "In fiecare zi, trimitem cate un e-mail parintilor, prin care le prezentam absentele, notele, aprecierile sau plangerile. Sistemul informatic prin care parintii folosesc user si parola pentru a obtine informatii despre copiii lor functioneaza inca din 2003", conchide AKI.
In acest moment, in Bucuresti exista 102 licee, colegii nationale si grupuri scolare, 15 licee private autorizate si patru licee particulare acreditate. Liceele private autorizate trebuie sa se supuna unei evaluari din partea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), urmand ca raportul final al agentiei sa fie semnat de minister. Abia dupa un ciclu de patru ani de autorizare un liceu privat poate fi acreditat.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO