Profesii

Topul celor mai bune licee din Bucureşti: Sf. Sava, Gheorghe Lazăr, Tudor Vianu şi Mihai Viteazul au avut cei mai mulţi absolvenţi de bac cu media peste nouă

Foto Mediafax

Autor: Corina Mirea

26.07.2012, 00:08 13979

Colegiul Naţional Sfântul Sava este cel mai bun liceu de stat din Bucureşti, luând în considerare rezultatele absolvenţilor de bacalaureat: 61% din cei 203 elevi ai acestui liceu care s-au prezentat la bacalaureat au avut media cuprinsă între notele 9 şi 10, iar rata promovabilităţii a fost de 99%.

Pe locul doi în topul celor mai bune licee se află Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, unde, dintr-un număr total de 274 de tineri care au dat examenul de bacalaureat, mai bine de jumătate (51%) au obţinut medii finale mai mari de nota nouă, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei bacalaureat.edu.ro.

"Rezultatele bune de anul acesta confirmă eficienţa standardizării metodelor de evaluare a elevilor la care am recurs în ultimii ani. Şi în 2011 am avut 111 copii care au obţinut medii mai mari de nota nouă la bacalaureat şi asta pentru că, încă din clasa a noua, cei care şi-au ales profilul matematică- informatică au dat teze unice, cu subiecte similare celor de la testarea naţională. În fiecare an, elevii din clasa a opta au şase sau şapte simulări, iar cei de clasa a douăsprezecea trei sau patru, la discipline precum matematică, română, fizică sau chimie", spune Ionela Neagoe, director adjunct în cadrul Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr. Potrivit ei, meritul nu este numai al şcolii sau al profesorilor care se implică în educarea tinerilor, ci şi al elevilor care, în ultimii ani, au devenit tot mai hotărâţi cu privire la parcursul lor educaţional şi profesional.

"Suntem «beneficiarii» unor copii care ştiu ce vor, ştiu ce le rezervă viitorul şi se mobi­li­zea­ză foarte rapid pentru a-şi îndeplini obiec­tivul. Mulţi dintre elevii noştri şi-au exprimat dorinţa de a pleca la studii în străinătate şi unii dintre ei chiar au reuşit acest lucru, semn că s-au ma­turizat şi îşi cunosc priorităţile", adaugă Neagoe. În sesiunea de bacalaureat de anul acesta, rata de promovabilitate a elevilor Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr a fost de 97%.

În topul primelor cinci licee din Bucureşti care au avut cei mai mulţi absolvenţi de bacalaureat cu medii peste nota nouă se mai numără Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc.

În ceea ce priveşte Colegiul Naţional Mihai Viteazul, aflat pe locul patru în topul celor mai bune licee din Capitală, directorul unităţii Sever Popa spune că rezultatele de la bacalaureat se datorează activităţii de la clasă a profesorilor şi educaţiei pe care tinerii o primesc în familie.

"Cred că într-adevăr, metodele de evaluare standardizate, precum tezele unice sau simulările sunt mijloace eficiente de autoreglare atât a profesorilor, cât şi a elevilor, însă activitatea de la clasă a cadrelor didactice, orientarea şi educaţia pe care părinţii le-o imprimă tinerilor stau la baza rezultatelor bune pe care cei mai mulţi dintre elevii noştri le obţin în fiecare an", spune Popa. Din 294 de liceeni de clasa a douăsprezecea ai colegiului care au dat bacalaureatul, 98% au promovat, iar 40% din numărul total de elevi au obţinut medii mai mari de nota nouă.

Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu ocupă locul trei în clasamentul celor mai bune licee din Bucureşti, fiind singura unitate de învăţământ de stat a cărei rată de promova­bilitate la examenul de bacalaureat a fost de 100% (toţi cei 238 de elevi ai săi reuşind să ob­ţină medii mai mari de nota şase). De asemenea, ponderea elevilor care au obţinut medii mai mari de nota nouă este de 40%, la egalitate cu ocupantele locurilor patru şi cinci - Mihai Viteazul şi George Coşbuc.

Sectorul 1, în care există de altfel şi cele mai multe şcoli cu tradiţie, conduce detaşat topul liceelor din Capitală, cu 321 de elevi care au obţinut medii cuprinse între notele nouă şi zece.

Dintr-un număr total de 104 unităţi de în­văţă­mânt liceal, 60% au avut absolvenţi de bacalaureat cu medii peste nota nouă. Fiecare dintre cele mai bune cinci licee din Bucureşti au promovat anul acesta elevi care au fost aproape de a atinge nota maximă la testarea naţională, cu medii de 9,80, 9,90 sau chiar 9,99. Doar trei colegii au reuşit să aibă câte un singur absolvent de bac cu nota zece pe linie - Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, Colegiul Naţional Sfântul Sava şi Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu.

"Avem doar o singură medie de zece, dar ar mai fi putut fi încă trei sau patru absolvenţi de bacalaureat cu aceeaşi medie dacă la a treia materie nu li s-ar fi scăzut câteva sutimi", precizează Ionela Neagoe, director în cadrul Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr.

Până la închiderea ediţiei reprezentaţii Colegiului Naţional Sfântul Sava nu au putut fi contactaţi pentru detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO