Profesii

Cine sunt cei mai mari patrioţi fiscali din România, care plătesc impozite şi contribuţii de zeci de mii de euro lunar

Cine sunt cei mai mari patrioţi fiscali din România,...

Autor: Adelina Mihai

10.05.2022, 00:08 24438

Un număr de 14 salariaţi cu funcţii de conducere au salarii nete de peste 20.000 de euro pe lună, arată primul top al celor mai bine plătite ocupaţii din România.

Cel mai mare salariu încasat de un salariat din România, pe contract individual de muncă, este de aproape 23.000 de euro net pe lună şi este obţinut de preşedintele unei organizaţii profesionale naţionale din domeniul sportiv, arată datele extrase din Revisal, softul de evidenţă a salariaţilor al Inspecţiei Muncii.

Topul celor mai bine plătiţi 14 salariaţi din privat din România, care obţin peste 20.000 de euro net pe lună pe contracte individuale de muncă, este dominat de directori generali sau adjuncţi care lucrează în sectoare de activitate diverse: retail alimentar, producţia de energie, comerţ cu produse farmaceutice, IT, industria textilă sau fabricarea biscuiţilor.

”Topul salariilor de la Inspecţia Muncii nu arată nici măcar o parte din vârful aisbergului. Angajaţii din top managementul companiilor din România sunt plătiţi pe contracte de mandat, un contract civil între directori şi companii care nu este supus normelor dreptului muncii. Motivul pentru care se încheie astfel de contracte, în mod legal, este uşurinţa cu care directorii pot fi daţi afară”, a explicat Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii. El a mai precizat că nu există diferenţe mari privind tratamentul fiscal aplicat salariaţilor cu contract individual de muncă şi cel aplicat celor cu contract de mandat.

Într-adevăr, informaţiile publicate în rapoartele companiilor listate arată că numărul angajaţilor cu venituri lunare de peste 20.000 de euro poate fi mult mai mare decât cel înregistrat în Revisal. Spre exemplu, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a avut anul trecut un venit de circa 24.000 euro net lunar, iar Ştefan Vuza, preşedintele combinatului chimic Chimcomoplex, a avut un venit  net echivalent a 40.000 euro lunar.

”În cazul şefilor de companii expaţi care câştigă peste 20.000 de euro net sumele nu apar în Revisal pentru că, de regulă, ei au contracte de muncă duble: unul pe o sumă mai mică în România şi unul pe o sumă mai mare în ţara lor”, a spus Sorin Roibu, managing partner la compania de consultanţă în resurse umane Arthur Hunt.

În cazul companiilor listate la bursă, o componentă importantă a veniturilor angajaţilor din top management este reprezentată de bonusul de performanţă, care nu este reflectat în fluturaşul de salariu lunar.

”Poţi să ai un salariu de 10.000 de euro pe lună şi un bonus de 200.000 de euro pe an. Mai pot fi situaţii, la firme mai mici, în care administratorii încasează remuneraţia pe firmele proprii, nu pe contracte de muncă”, a explicat consultantul financiar Cristian Tudorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO